Забраната за разкриване на нови болници у нас ще действа

...
Забраната за разкриване на нови болници у нас ще действа
Коментари Харесай

Забраната за нови болници важи до май

Забраната за откриване на нови лечебни заведения у нас ще работи единствено до края на месец май – това е срокът, в който държавното управление би трябвало да утвърди обновена Националната здравна карта, и който е привързан с оповестения от премиера в оставка мораториум. Текстовете са част от законопроект, импортиран в Народното събрание.

Според настоящия Закон за лечебните заведения, нови лечебни заведения и онкологични центрове се основават след утвърждение от Министерския съвет, въз основа на сложна оценка, включваща и потребностите на популацията от здравна помощ.

За да бъдат разкрити нови действия в съществуващо лечебно заведение, се изисква заповед на здравния министър, още веднъж след сложна оценка.

Предложената възбрана няма да важи за почнали и незавършени до влизането в действие на измененията процедури по откриване на болнични заведения.

Тя ще отпадне при одобряването на промени в Националната здравна карта, която не е обновена от 2018-та година – интервал, в който популацията е намаляло с над 600 хиляди души, се показва в претекстовете на законопроекта. Част от него урежда отделянето на Агенция по трансплантация, която ще стане независима конструкция от 1 юли.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР