Забраната за превъзлагане на дейности по т.нар. инхаус процедура бе

...
Забраната за превъзлагане на дейности по т.нар. инхаус процедура бе
Коментари Харесай

И Транспортна комисия одобри ограничаването на инхауса

Забраната за превъзлагане на действия по така наречен инхаус процедура бе задвижена от още една комисия в Народното събрание. След като в сряда правната комисия гласоподава измененията в Закона за публичните поръчки, през днешния ден и транспортна последва образеца.

При разискването на текстовете Борислав Гуцанов (БСП) напомни историята на въпросния инхаус. По думите му през 2013 година, когато практиката е била призната, процедурата е била планувана само и единствено за военни потребности. Идеята е била аварирала военна техника да се ремонтира в профилирания държавен цех, а не да се избира реализатор за ремонта с социална поръчка по Закон за обществените поръчки.

Впоследствие нещата минаха в светлината на извращението. Да се надяваме, че по установените нарушавания прокуратурата рано или късно ще се произнесе “, разяснява Гуцанов.

Промените бяха признати в Комисията с 14 гласа „ за “, нямаше срещу и 5-ма въздържали се.

По време на разискването участваха и представителите на Министерство на финансите. Те показаха още един път в елементи измененията. Обясниха, че порочната процедура ще бъде напълно неразрешена, а изпълнителят ще би трябвало да има ресурса самичък да извърши главната част на поръчката.

Петя Аврамова (ГЕРБ) изиска да разбере дали с измененията изпълнителите ще би трябвало на 100% да извършват всички действия. Тя подсети, че има характерни действия (взривни работи и др), които не могат да бъдат изпълнявани от всеки. Георги Свиленски (БСП) пък добави, че преди време е имало концепция единствено до 20% от дейносите по контракт да могат да бъдат превъзлагани, а останалите 80% да се извършват наложително от определената компания, без превъзлагания.

Галя Манасиева от Агенцията по публични поръчки изясни, че всяко сдружение, което извършва дадена активност, ще би трябвало да набави ресурсите за нея по реда на Закон за обществените поръчки, т.е. с социална поръчка. След като си набави ресурсите, ще би трябвало то единствено да извърши дейностите по поръчката.

С други думи държавното сдружение „ Автомагистрали “ няма да може да превъзлага дейностите по строителство на огромните инфраструктурни обекти в страната на други компании, сключвайки контракти за наем на техника и доствка на материали, каквато е била практиката досега.

Припомняме, че законопроектът бе импортиран от Министерски съвет. При анонсирането му служебният министър председател Гълъб Донев разяснява, че процедурата се е трансформирала в „ емблема за източване на държавни средства “. Порочната процедура бе установена предходната година, когато стана ясно, че държавното друржество „ Автомагистрали “ е превъзлагало действия на частни компании, само че под прикритието на контракти за наем на техника и доставки на материали. Процедурата е била употребена основно при строителството на автомагистралата „ Хемус “ и част от скоростния път „ Видин – Ботевград “.

В сряда основните промени бяха признати без диспути от Правна комисия. Законопроектът би трябвало да се гледа от още няколко комисии в Народното събрание – по въпросите на Европейския съюз, по опазването на здравето, по земеделието. Най-вероятно искания към него ще има и районната комисия.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетининхаус транспортна комисия Закон за публичните поръчки Автомагистрали ЕАД парламент законопроект Министерски съвет ПоследниНай-четениПолитика 24 И Транспортна комисия утвърди ограничението на инхауса Енергетика 132 „ Подозрително обилно “: Работодателите подлагат на критика цените за енергопроизводителите Бюджет и финанси 104 Договорът за новите F-16 към този момент е в Народното събрание Компании 80 Компанията майка на Vivacom получи ESG премия за зелената си тактика Компании 12191 „ Лукойл “ затваря рафинерията в Бургас при възбрана за експорт Крипто 10990 Биткойн дълбае дъното, а криптопазарът изтри $1.4 трилиона Бюджет и финанси 6062 Социалната комисия одобри пенсиите да се подвигат по ново „ швейцарско предписание “ Любопитно 5824 Незабравимо жп странствуване: Една нощ с експреса Истанбул – София Всички новини16:55 Компании 24 Компанията майка на Vivacom получи ESG премия за зелената си стратегияОще от ПолитикаВиж всички Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР