Забраната за износ на лекарства ще бъде удължена до 31

...
Забраната за износ на лекарства ще бъде удължена до 31
Коментари Харесай

Здравното министерство: Драмата с липсата на инсулин е преувеличена

Забраната за експорт на медикаменти ще бъде удължена до 31 март

„ Липсите и драмата с дефицита на някои медикаменти се оказва прекомерно пресилена “, съобщи здравният министър проф. Христо Хинков. Той се пошегува „ Гласът ми ще се оправи, както и доста неща в опазването на здравето “ и подаде шефетата на проф. Илко Гетов.

Той увери, че съществуването на инсулини се следи, всеки месец се пварят инспекции на министерството, Агенцията по медикаментите и РЗИ-тата по аптеките.

„ 12 сигнала за неналичието на инсулин са били получени от октомври предходната година. За януари имаме 3 сигнала – в Стара Загора и Плеве. За февруари те са единствено 2 – от село Ягодово и Перник “, съобщи Гетов.

Били са направени 357 инспекции на апреки в страната.

„ Резултатите към 23 февруари са – 3 инсулинови продукта, които са със закъснение в 2/ 3 от всички области. Като цяло инсулините ги има в задоволителна наличност За 5 други инсулинови продукта също им закъснение в 1/ 3. Основният проблем в 22 области е за инсулинът Tresiba. На трето място е Fiasp. “

Забраната за експорт на лекарствени артикули ще бъде удължена и за целия месец март, добави зам.-министърът.  Работна група ще работи по основаването на система за следене на лекарствени артикули.

 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР