Забраната от САЩ на българския спецсъдия Андон Миталов да пътува

...
Забраната от САЩ на българския спецсъдия Андон Миталов да пътува
Коментари Харесай

Захариева: Забраната за пътуване до САЩ на Миталов не е намеса във вътрешните ни работи

Забраната от Съединени американски щати на българския спецсъдия Андон Миталов да пътува за страната на неограничените благоприятни условия не е интервенция във вътрешните работи. Това стана ясно от думите на външния министър Екатерина Захариева прeд bTV.

Съединени американски щати имат този закон, не мисля, че е директна интервенция във вътрешните работи. Не съм щастлива от този факт, само че това е тяхно решение и имат право да го създадат, разясни външният ни министър.

Припомняме, на 5 февруари стана ясно, че арбитър от спецсъда е първият със глоба от Съединени американски щати.

След това основният прокурор Иван Гешев съобщи, че трансферира отговорността за арбитър Милатов на ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов.

В деня след оповестението на името на Андон Миталов от Инспектората към Висш съдебен съвет обявиха, че няма съображение за формиране на инспекция по случая с делото, с което арбитър Андон Миталов е разрешил на ръководителя на съдружие " Русофили " Николай Малинов да пътува до Русия.

Решението идва като резултат от разпоредена от предходния основен прокурор Сотир Цацаров инспекция, когато стана ясно, че Малинов е пътувал до Москва за награждаването си с позволение на съда.

От Спецсъда обявиха, че няма нарушавания в работата на арбитър Миталов.

След това правосъдният министър Даниел Кирилов внесе искане за уволнението на арбитър Миталов, само че то беше ненапълно. От Висш съдебен съвет му дадоха седмица, с цел да стимулира настояването си.

На 18 февруари Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) образува дисциплинарно произвеждане против съдията от Специализирания углавен съд Андон Миталов.

Относно думите на вицепремиера Красимир Каракачанов, че има напрежение в обединението, тя удостовери, че напрежение има и то не е за пръв път. Има съдружно съглашение, понякога има напрежение в обединението, в това число и в дребната коалиция. " Мисля че те си приказват добре, от време на време има по-високо напрежение, обединението ще завърши мандата си. Мисля, че се успокоява напрежението ", сподели Захариева.

За Къщата в Барселона, за която се прави инспекция в Испания дали е на премиера Бойко Борисов и дали има пране на пари, Захариева изясни, че прокуратурата се е самосезирала по изказване на Испанската преса. Поздравявам ги, това е методът да се спрат спекулациите. Нека по пътя на интернационалното съдействие да изискат информация и да създадат инспекция.

За тази къща от 2015 г се написа, българско Неправителствени организации е подало сигнала. Руска връзка не мога да кажа дали има, само че като се види бекграунда на вестника, също и НПО-то..., не довърши Захариева. Това е инспекция, министър председателят е човек като всеки човек, ние нямаме имунитет като народните представители.

За сваленото доверие към кабинета от президента Румен Радев, Захариева изясни, че без Министерство на външните работи администрацията на президента мъчно ще работи. Няма по какъв начин да работи едно президентство без помощта на държавното управление, само че не е добре. Президентът има мощни пълномощия, само че външната политика е добре да бъде единна и координирана, изясни тя. По думите й от администрацията на президента не са спрели да желаят информация и от Външно министерство оказват това подпомагане. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР