Забраната на Европейския съюз за внос на суров петрол от

...
Забраната на Европейския съюз за внос на суров петрол от
Коментари Харесай

€160 милиона на ден: толкова струва на Русия забраната на ЕС за внос на суров петрол и таванът на цената

Забраната на Европейския съюз за импорт на недопечен нефт от Русия и таванът на граница на цената на петрола костват на Русия 160 милиона евро дневно, съгласно констатации на Центъра за проучване на силата и чистия въздух (CREA).

Европейски Съюз забрани вноса на недопечен нефт от Русия по море и застраховането и финансирането на превоза на съветски нефт до трети страни, изключително по морски пътища.

Забраната на Европейски Съюз влезе в действие на 5 декември 2022 година Европейски Съюз и Г-7 се договориха за таван на цената на съветския нефт от 60 $ за барел, която влезе в действие същия ден, написа Daily Sabah.

Според CREA приходите от недопечен нефт на Русия са отбелязали спад от 32% през декември, точно поради възбраната за импорт на недопечен нефт и тавана на цените. Германия спря вноса на съветски нефт по нефтопровода " Дружба " до края на предишния месец и това докара до в допълнение понижение от 5%.

" Дружба " е главният маршрут, по който се доставя нефт от източноевропейска Русия до Украйна, Беларус, Полша, Унгария, Словакия, Чехия, Австрия и Германия. Общо 2,5 милиона барела недопечен нефт и 700 000 барела петролни артикули са превозени по тръбопровода през октомври до страните от Европейски Съюз.

Въпреки спада в приходите, Русия към момента печели 640 милиона евро дневно от износа на изкопаеми горива. Сумата може да се свие до 520 милиона евро, откакто възбраната на Европейски Съюз за импорт на пречистен нефт и разширението на тавана на цените за рафинирани петролни артикули ще влязат в действие от 5 февруари.

Според CREA до момента Русия е направила 3,1 милиарда евро от превозване на недопечен нефт с кораби при настоящата горна граница на цените, а 2 милиарда евро от тази сума са данъчните доходи, които отиват напряко в съветското държавно управление.
 Петролът внезапно нарастна. Няма консенсус в Европейски Съюз за ценовия таван на съветския петрол
Петролът внезапно нарастна. Няма консенсус в Европейски Съюз за ценовия таван на съветския петрол

Сутринта Brent се търгува по $85,02, а WTI - по $78,68 за барел

Горната граница на цената от 60 $ за барел е надалеч над индустриалните разноски на Русия, само че понижаването й до 25-35 $ за барел би понижило приходите на Русия от експорт на нефт с най-малко 100 милиона евро дневно, съгласно CREA.

" Таванът на цените би трябвало да бъде преразгледан и използването на ембаргото би трябвало да бъде засилено. Без доходи от експорт на изкопаеми горива, офанзивата на Русия против интернационалното право ще се срине. Имаме потребност от повече дейности от обединението за таван на цените ", разяснява Витлана Романко, създател и шеф на организацията Razom We Stand.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР