Забраната към служителите на "Евролаб 2011" ЕООД не се основава

...
Забраната към служителите на "Евролаб 2011" ЕООД не се основава
Коментари Харесай

ВАС върна лабораторията на ГКПП Капитан Андреево

Забраната към чиновниците на "Евролаб 2011 " ЕООД не се основава нито на законова наредба, нито на административен акт, написа в решението на Върховен административен съд

Заради незаконосъобразни дейности на организацията по сигурността на храните, Върховният административен съд възвръща активността на "Евролаб 2011 " като оператор по товарене и разтоварване на Граничен контролно-пропусквателен пункт "Капитан Андреево ". Това оповестиха от съда, съобщи Българска телеграфна агенция.

В съда имаше три тъжби, по които потеглиха каузи, свързани с издадени от изпълнителния шеф на Българската организация по сигурност на храните заповеди и писма през май.

Върховният административен съд откри неоснователни в действителност дейности на администрацията на Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) по отношение на товаро-разтоварната активност на Граничен контролно-пропусквателен пункт "Капитан Андреево ". Касае се за нарушавания на правилник на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2017 година по отношение на формалния надзор и другите действия, които подсигуряват използването на законодателството в региона на храните, фуражите и опазването на здравето на животните.

Първото административното дело пред Върховен административен съд е формирано по тъжба на "Евролаб 2011 " ЕООД против предписание на административния съд в Хасково. С него е отхвърлено настояването за абсолютно преустановяване дейностите на БАБХ.

Върховните магистрати анулират разпореждането на първоинстанционния съд и подреждат неотложно и абсолютно да бъдат прекъснати дейностите на органи и длъжностни лица на БАБХ, които не позволяват чиновници на "Евролаб 2011 " ЕООД да правят товаро-разтоварна активност и да извършват функционалностите си на оператор по смисъла на регламента на Европейския парламент и Съвета от 15 март 2017 година

Забраната към чиновниците на "Евролаб 2011 " ЕООД не се основава нито на законова наредба, нито на административен акт, написа в решението на Върховен административен съд. С издадената от изпълнителния шеф на БАБХ заповед от 17 май на "Евролаб 2011 " не е неразрешено да прави активност като оператор, както и на действия по представянето на артикули пред лицата, извършващи формален надзор (служителите на БАБХ). И в последваща заповед на изпълнителния шеф на БАБХ - два дни по-късно- на никое място не се основават забрани за осъществяване на товаро-разтоварни действия от страна на операторите, какъвто в тази ситуация се явява "Евролаб 2011 ". С нея е променен ценоразписът на платените услуги, които БАБХ прави, като са избрани нови такси. Една от таксите е за товаро-разтоварни действия от Граничен контролно-пропусквателен пункт на транспортни средства, пренасящи товари от трета страна.

На база на по този начин въведената такса обаче, без да е публикуван какъвто и да е административен акт, администрацията непозволено с в действителност дейности не разрешава на операторите да ръководят товарите, които според Регламента са под техен надзор, показва съдът. БАБХ няма право да прави товаро-разтоварни действия. Съгласно Регламента на Европейски Съюз стоките се показват на контролния орган за проби и разбори от операторите, а от своя страна операторите са тези, които би трябвало да правят товаро-разтоварните действия, означават магистратите

В мнение до Хасковския административен съд изпълнителният-директор на БАБХ незаконосъобразно твърди, че товаро-разтоварната активност е част от формалния надзор. Заради това той включва нова такса от 400 лв. в ценоразписа на БАБХ за товарене и разтоварване. Съгласно регламента БАБХ няма право да прави тези действия. Операторът, под чийто надзор са стоките след влизането им в България, е длъжен да обезпечи достъп до стоките и животните, които ще се изследват. Различно е ситуацията със самото взимане на пробите, което е задължението на държавния надзор, споделя съдът.

Върховните магистрати одобряват, че дейностите по ограничение на достъпа на оператора до стоките не се основават на закона и на административен акт и по тази причина анулират разпореждането на съда в Хасково. Това решение на Върховен административен съд е дефинитивно.

Второто дело е против друга заповед на изпълнителния шеф на БАБХ от 17 май. Дружеството оспорва определение на административния съд в София, с което жалбата му е оставена без разглеждане. Върховните магистрати удостоверяват, че определението на първоинстанционния съд е вярно и го оставят в действие. Причината е, че в оспорената заповед не се съдържат волеизявления, с които да се нарушават или заплашват права, свободи или законни ползи на "Евролаб 2011 " ЕООД. С нея се разпорежда всички проби, считано от 20 май да се изпращат за проучване в Централната лаборатория за химични изпитвания и надзор (ЦЛХИК) към БАБХ. С тази заповед, обаче, изпълнителният шеф на БАБХ не анулира друга заповед на министъра на земеделието и храните, с която "Евролаб 2011 " ЕООД е избрана за лаборатория, в която да се прави формален надзор за остатъчни субстанции от пестициди от плодове и зеленчуци. Върховните магистрати одобряват също, че с нея ЦЛХИК не е избрана и за единствена и изключителна лаборатория на граничния пункт.

Третото дело е против писмо на изпълнителния шеф на БАБХ от 18 май до началника на отдела за инспекции на "Капитан Андреево ". Жалбата на "Евролаб 2011 " е против друго определение на административния съд в София, с което тя е оставена без разглеждане. Върховните магистрати, обаче, го анулират и връщат за разглеждане на делото всъщност.

С писмото е разпоредено, считано от 20 май, проби от колета на плодове и зеленчуци от Турция да се изпращат за проучване в ЦЛХИК към БАБХ. По този метод държавната ЦЛХИК се дефинира за единствена и изключителна лаборатория и се лишава правото на лабораторията на "Евролаб 2011 ", която е съответно записана и не е заличена по планувания в закона, да прави тази активност. Подобно предписание липсва в заповедта от 17 май. Въпреки че писмото съставлява вътрешнослужебен акт, според решение на Конституционния съд, когато той визира законни права и ползи на избран кръг лица, те имат право на правосъдна отбрана, какъвто е актуалният случай.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР