Забрана за продажба и купуване на енергийни напитки на лица

...
Забрана за продажба и купуване на енергийни напитки на лица
Коментари Харесай

Тийнейджъри пият енергийни напитка като вода. Продавачка: Нямаме забрана, по 2-3 на ден взима едно и също дете

Забрана за продажба и пазаруване на енергийни питиета на лица под 18 години планува законопроект, импортиран от депутати от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. В предлагането е записано още, че възбраната важи и за покупки онлайн.

Лекари припомнят, че енергийните питиета могат да повлияят отрицателно върху здравето на децата, а съгласно родители възбраната е основна, само че по-важно е да бъде реализиран първокласен надзор.

Да срещнеш на улицата младеж с енергийна напитка в ръка е по-вероятно от това да спечелиш от тотото. За някои тези артикули са по-предпочитани даже и от минерална вода, предава Българска национална телевизия.

" Мен персонално ми се случвало да ми стане неприятно, тъй като съм прекалявала с енергийните питиета и надлежно съм изпивала 2-3 една след друга, с цел да изучавам и надлежно незабавно организмът ми усеща, че има външен фактор, който ми дава сила и фактически се усещам зле ".

" Повечето мои връстници пият доста енергийни питиета дневно. Като цяло използването е несъразмерна и на всевъзможни възрасти хората употребяват енергийни питиета.

Дали от любознание или с цел да харесат на някого тийненджърите постоянно прибягват към разнообразието от марки и усети на пазара. А да си купят енергийна напитка сега е толкоз елементарно, колкото и да си купят дъвка.

" Покрай учебно заведение, даже в сладкарница има енергийни питиета ".

" Имам наблюдения - по 2-3 дневно взима едно и също дете. Нямаме специфична възбрана, но ги взимат единствено младежи ", сподели Светла Салмова, продавач-консултант.

" Възможността да са неразрешени е основна, само че основно значимо е и оттук насетне по какъв начин в действителност ще се наблюдава и до каква степен ще има надзор в действителност да не се продават ", разяснява Яна Алексиева, изпълнителен шеф на " Асоциация Родители ".

Че възбраната е наложителна считат и лекари. И припомнят, че в композиция с алкохол е още по-тревожно.

" Има младежи, да кажем, примерно, към 20 години, които редовно използват пвоече от 1 енергийна напитка. Не са редки случаите, в които това може да докара до миокарден инфаркт, до повишение на кръвното налягане, изключително колкото по-често се употребява води до поява на високи стойности на кръвното налягане даже в детска възраст ", сподели Красимир Ангелов, кардиолог и пулмолог в УМБАЛ " Лозенец ".

Забрана за продажбата на тези артикули има в редица страни в Европа. Заради смъртен случай след несъразмерна приложимост на енергийни питиета във Франция е била въведена възбрана за интервал от 12 години.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР