Забрана за опъване на палатки и поставяне на хавлии и

...
Забрана за опъване на палатки и поставяне на хавлии и
Коментари Харесай

Предлагат забрана за поставяне на палатки и хавлии върху дюни на морето

Забрана за обтягане на палатки и слагане на хавлии и чадъри върху дюни по Черноморието се предлага в план за промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, направен от Министерството на туризма, написа Дневник.

Поправките са оповестени тази сряда (8 август 2018 г.) в Портала за публични съвещания на Министерски съвет, а мнения на жители и заинтригувани страни могат да се изпращат до 7 септември – в период от 30 дни.

Поставянето на плажни такъми и палатки се не разрешава върху преносими бели дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни, попадащи в рамките на зона " А ", зона " Б " или в урбанизираните територии на обитаемоте места след границите на зона " А ", се прецизира в новата алинея на в член 17 на в този момент настоящата нормативна уредба.

С промените се не разрешава също и прекосяването, паркирането и престоя на пътни транспортни средства, ремаркета и полуремаркета. Това на процедура значи и възбрана за каравани върху пясъчните дюни. Изключение се прави единствено в случаи на аварийно-спасителна активност на територията на морския плаж.

Рестрикциите изключват случаите на позволено строителство, когато с влезнал в действие обстоен организационен проект е планувано създаване на: обекти с национално значение; подземни линейни обекти на техническата инфраструктура, когато няма друга техническа опция или когато друго техническо решение е очевидно стопански нецелесъобразно; за специфични обекти, свързани с защитата и сигурността на страната.

Основната цел на поправките е да се групират морските плажове, тъй че да се основат благоприятни условия за използването им и угаждане потребностите на другите консуматори при разнообразни типове туристически услуги, оказва се от претекстовете на законотворците.

Идеята им е да разработят работещ механизъм, посредством който да се понижи броят на неохраняемите плажове, като се основат условия за повишение на интереса към тях от страна на евентуалните концесионери или наематели. Това написа и в частична оценка на въздействието от плана върху околната среда. Там се отбелязва, че няма потребност от цялостна оценка на въздействието.

Законът разрешава свободно къмпингуване по морето. В член 10а в Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) " в зона " А " (100 м отвън териториите на обитаемоте места, измерена по хоризонтала от границите на морския бряг или на морските плажове - бел. ред.) се позволява къмпингуването отвън категоризираните къмпинги при условия и по ред, избрани в Закона за туризма и характерните правила и нормативи, планувани в други закони ". Досега палаткуването върху дюни не беше неразрешено със закон.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР