Заболеваемостта от COVID-19 е стръмно растяща, има болници с изчерпан

...
Заболеваемостта от COVID-19 е стръмно растяща, има болници с изчерпан
Коментари Харесай

За цялата страна COVID ограничения няма да се въвеждат, защото "обществото не е готово"

Заболеваемостта от COVID-19 е " стръмно растяща ", има лечебни заведения с привършен потенциал на заетите кревати за пациенти с ковид, индикаторите на разпространяването на болестта се доближават към стойностите от ноември, когато здравната система бе в рецесия, само че ограничаващи ограничения на национално равнище към този момент не се обрисува да бъдат въвеждани. Здравните управляващи ще не престават да разчитат на ограничавания по обособени области. Причината съгласно отрасловия министър е неналичието на подготвеност " обществото да повярва в тези ограничения ".

Съвсем друго мнение изрази ръководителят на щаба за ковид ген. Венцислав Мутафчийски: " Нещата не вървят в вярна посока и би трябвало да се вземат ограничения, тъй като при такова експоненциално повишаване на заболеваемостта, бързо ще бъде привършен медицинският потенциал ".

Отново не е ясно при какви индикатори на разпространяването на епидемията, ограниченията би трябвало да се стягат, тъй че хората да имат съответен достъп до здравна помощ.

Критерият е...вярата в ограниченията

, че прагът, при който здравната система не изпитва усложнения да покрие потребностите от здравна помощ, е 200 нови инфектирани на 100 хиляди население и при прекрачването му би трябвало да се взимат решения за ограниченията. В края на февруари към този момент бе казано, че и към този момент бе посочено, че при до 300 нови инфектирани на 100 хиляди население здравната система може да се оправи с Коронавирус болните.

През миналите две седмици заболеваемостта от COVID-19 в България е 380 нови инфектирани на 100 хиляди население, само че за връщане на ограничавания в цялата страна министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов и основният държавен здравен контрольор към този момент не приказват.

" Мерките би трябвало да бъдат в подобаващото време, тогава, когато обществото е готово да повярва в тези ограничения, когато обществото ще съблюдава тези ограничения. Няма по какъв начин да се вкарат ограничения там, където хората не имат вяра в потребността от тези ограничения ", съобщи здравният министър. От изказването му не стана известно по какъв начин обективно се мери " готовността на обществото ", само че в изявлението си проф. Костадин Ангелов неколкократно означи, че следи изявления в медиите, обществените мрежи и видео-клипове с нарушение на Коронавирус ограниченията, които получава.

Много рецензии имаше по какъв начин сме реагирали в самото начало. Всъщност в този момент имаме опция да забележим каква пролет си спестихме предходната година. Казвам го с голямо страдание.
 ген. Венцислав Мутафчийски,
ръководител на щаба за ковид

Това сподели ген. Венцислав Мутафчийски, визирайки строгите ограничавания при започване на епидемията в България, които бяха въведени при едвам няколко случаи на инфектирани.

Знаете ли какъв брой е заболеваемостта сега в Словакия: 1400 на 100 хиляди Какво да вършим тогава?! С автоматите на улицата и който се появи, да го избиваме?! Няма граница на ограниченията! Има рационален компромис.
 доцент Ангел Кунчев,
основен държавен здравен контрольор и член на щаба за ковид

Думите на Кончев са в отговор на настоятелните въпроси на публицисти по време на брифинга по кое време би трябвало да се вкарат ограничавания, с цел да не се стигне до повторна рецесия в здравната система поради претоварване на Коронавирус отделенията. Главният държавен контрольор повтори тезата, че компромисът е сред стопанската система и държането на епидемията под надзор.

" Ние вземаме ограничения там, където се постанова "

Доц. Ангел Кунчев изброи областите, в които разпространяването на COVID-19 е най обезпокоително и заключи, че в тях към този момент са взети решения за стягане на ограниченията. Макар и по области да има разлики, в резюме рестриктивните мерки са: връщане на учениците от 5 до 12 клас на онлайн образование, понижаване на работното време на заведенията до 22 часа, тук-там ограничавания за фитнеси и спортни прояви, както и носене на маски навън. Последното е наложително на национално равнище и не е отменяно, само че е реалност, че в редица общини и области се отбелязва като изобретение.

" Решихме да тръгнем от локалния метод, той ще ни подсигурява, че, там, където има заплаха, тя ще бъде следена ", твърди министърът на опазването на здравето и повтори тезата си за публичната подготвеност по неговата субективна преценка:

Намирането на вярното решение в тази обстановка е доста мъчно. Пълен локдаун: аз считам, че българското общество не е готово за такова решение. Не тъй като не е медицински целесъобразно, а тъй като хората не са подготвени за това.
 проф. Костадин Ангелов,
министър на опазването на здравето

Управлението на Коронавирус рецесията, сочат думи на Ангелов от средата на ноември. Седмица по-късно бе обявена потребността от по-строги ограничавания. те бяха въведени при междинна заболеваемост в страната от 666 нови инфектирани на 100 хиляди население за интервал от две седмици.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР