„Заболелите от грип в момента, по мои изчисления в последната

...
„Заболелите от грип в момента, по мои изчисления в последната
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Доказани случаи на пандемичен грип в България

„ Заболелите от грип сега, по мои калкулации в последната седмица, са към 48 000 души в страната”, разяснява шефът на Центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

Първите часове при грип - какво да вършим. Вирусите нападат в топлото

Дете на 3 години умря от затруднения след грип

Доказаха първи случай на грипа "Хонконг " у нас

„ Решението за оповестяване на епидемиологични ограничения в дадена област е по предложение на локалното Районната здравна ревизия и се взима от локалната администрация. Фактически за епидемиологичната конюнктура в страната можем да кажем, че някои от областите имат една доста нараснала заболеваемост. Това са: Перник, Пазарджик, Смолян, София-област, Сливен”, регистрира проф. Кантарджиев.

Той регистрира, че за последните 5 едни за потвърдени 5 случая на вируса H1N1 - пандемичен грип.

„ H1N1 е този, който преди години наричахме „ свински грип “, H3N2 е грипът, който сега господства в Съединени американски щати и Западна Европа. До две седмици ще можем да кажем кой от тях ще вземе превес”, разясни проф. Кантарджиев.

„ В момента в столицата още не е епидемиологична ситуацията за грип, само че чакам до 1-2 седмици да се появят такива предпоставки”, сподели специалистът.

„ Симптомите на грипа са разказани от Световната здравна организация. Те са ненадейно начало и в границите на 2-3 часа поява на болки по мускулите, ставите, изнемощялост. Обикновено болки в гърлото, непродуктивна, дразнеща кашлица в белия дроб, неведнъж има главоболие, страх от светлината. Телесната температура е 38 градуса “, изясни проф. Кантарджиев.

Различните видове грип поразяват разнообразни възрастови групи.

„ А1H1 основно младежи, цялостни хора, бременни дами, всички с хронични болести. H3N2 – основно възрастните хора с хронични болести. Това не значи, че от него не могат да заболеят и деца. Затова би трябвало да се заобикалят болните хора. Който е у дома би трябвало да носи маска, с цел да не болести и близките. Маската би трябвало да се сменява на два и половина часа и хората би трябвало да се съветват с доктор. Тези в огромните градове е хубаво да имат антигрипни медикаменти на разположение и при поява на грип в фамилията да се обадят на персоналния доктор, а не да вървят с градския превоз на прегледи “, добави проф. Кантарджиев.

Той посъветва да се употребяват тоалетни кърпички с антимикробно деяние, да се заобикалят контакти с заболели от грип и места с доста хора, да се вършат разходки на чист въздух.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР