Заблуда е, че с новата наредба за медицинската експертиза ще

...
Заблуда е, че с новата наредба за медицинската експертиза ще
Коментари Харесай

ТЕЛК ще отчита всички заболявания, а не само най-тежкото

Заблуда е, че с новата разпоредба за здравната експертиза ще се регистрира единствено главното заболяване на пациента, само че не и съпътстващите. В това увери зам.-министърът на опазването на здравето Светлана Йорданова пред Нова телевизия.
По думите й пациентите са разбрали превратно наредбата, " съветвани от хора, недобронамерени към измененията ", които " гонят свои цели ".

Йорданова сподели, че задачата на промените е да се преодолее субективността на трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК) - до момента комисиите са имали свободата субективно да преценяват степента на увреждане - от 30 до 90%. Занапред процентът няма да зависи от членовете на ТЕЛК, а единствено от здравната документи, акцентира тя.

За да не се разкарват пациентите, се дава опция документите да се пращат в ТЕЛК по пощата. По същия метод ще се получават и решенията на комисията. Все отново при потребност ще има и медицински прегледи, сподели тя.

На няколко пъти зам.-министърът повтори, че задачата на промените е " хората, които в действителност имат потребност от поддръжка, да бъдат оптимално обезпечени " и че " хората с най-тежки болести няма да пострадат по никакъв метод ". Ще бъдат наранени единствено тези, на които " непозволено са били издавани " по-високи проценти в прорез с здравната документи, се разбра от думите на зам.-министъра.

Вчера в министерството са постъпили 12 тъжби против наредбата, добави тя.

Новата разпоредба за здравната експертиза е в действие от 3 август и пациентски организации оповестиха, че ще я апелират, тъй като не е съветвана с тях. Йорданова отхвърли наредбата да е призната тихомълком и увери, че в писането й са взели участие лекари от Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) и националните консултанти по разнообразни типове болести, както и общопрактикуващи лекари.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР