Заблуда е, че предвиденото за АЕЦ „Белене оборудване може да

...
Заблуда е, че предвиденото за АЕЦ „Белене оборудване може да
Коментари Харесай

Богомил Манчев: България ще загуби около 250 млн. евро, ако се откаже от АЕЦ „Белене“

Заблуда е, че плануваното за АЕЦ „ Белене " съоръжение може да се реалокира и незабавно да се употребява за седми блок на АЕЦ „ Козлодуй ". Това съобщи в „ Лице в лице " по БТВ ръководителят на българския атомен конгрес „ Булатом " Богомил Манчев. Той изясни, че е нужен нов план, а изхарчените досега пари ще бъдат изгубени - към 250 млн. евро.

„ Ако държавното управление през 2012 година държавното управление взе решение за прекъсване на плана АЕЦ „ Белене " заради финансова неспособност, през днешния ден финансовата неспособност е втори въпрос. Зелената договорка е реалност и ние би трябвало да решим този въпрос - първият е по какъв начин да заместим 18 млн. мегаватчаса с чиста сила ", сподели Манчев.

По думите му от техническа гледна точна и на двете места може да се осъществя план. От лицензионна позиция - ще изгубим 8 година работа по АЕЦ „ Белене ". „ Там няма нищо - една равнища, а площадка „ Белене " е най-готовата в света, има доста подготвителна работа, планът е минал всички стадии на техническия план, има всички разрешителни ", разяснява енергийният специалист. Манчев разяснява, че ще са нужни най-малко пет години за подмяната на съветското атомно гориво. Той изясни, че е извънредно значим въпросът дали седми блок на АЕЦ „ Козлодуй " ще бъде построен благодарение на стратегически вложител или напълно с държавно финансиране. Прогнозната му стойност е сред 6-7 милиарда евро. „ Винаги подобряването на нещо остаряло е по-скъпо, в сравнение с нещо ново. Всички сме си изпатили у дома, когато сме правили ремонт на мивката в кухнята. Ако си купиш нова е по-евтино. Тук е безусловно същото - механически не е мъчно да се инсталира, само че лицензионно ще трябват 5-6 години и още толкоз за създаване ", добави специалистът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР