Забелязвам, че г-н президентът не пропуска повод да се конфронтира

...
Забелязвам, че г-н президентът не пропуска повод да се конфронтира
Коментари Харесай

Атанас Атанасов: Радев не пропуска повод да се конфронтира с правителството и мнозинството

Забелязвам, че господин президентът не пропуща мотив да се конфронтира с държавното управление и болшинството. Казвам това със страдание.  Преди две години, когато назначи служебното си държавно управление, господин президентът смени по доста бърза процедура всички шефове на служби. Всички. Не знам какви са му били причините. Може да е имал за някои от тях. 

Това съобщи в студиото на „ Здравей, България ” съпредседателят на " Демократична България " Атанас Атанасов, разяснявайки думите на Румен Радев, че „ промяна в службите не значи да смениш управлението с " наши хора " от записа - не е промяна ”.

Атанасов изясни, че главният акцент е, че ръководещото болшинство сега оферират цялостна идея за смяна в бранш „ Сигурност ”. „ Той е неефикасен. По доста аргументи. Когато депутатите са се запознавали с отчетите на службите, когато са взели участие в разискването им на закрито съвещание – са установили това. Не може да обвиняваш цялото болшинство от народни представители, че са пристрастни ”, акцентира той, припомняйки неприемането на отчетите на ДАНС и ДАР от Народното събрание в петък.



Съпредседателят на Демократична България даде и образец за неефективността и потенциал на службите сега. „ Липса на задоволително надеждни източници на информация – главно в ДАНС. В отчета е посочено, че на един действен служащ, който в този момент се назовава сътрудник, по закон се падат сред един или двама сътрудници. Давате ли си сметка какъв е потенциалът? Тоест в границите на пет работни дни този човек би трябвало да се срещне с двама души, които да му донесат доста надеждна информация ”.

Той изясни, че изпълнителната власт в лицето на Министерския съвет, носи отговорността за обезпечаване на реда и сигурността в страната, и тя би трябвало да има опцията да си обезпечи инструментариума за това. „ Изключително значимо е в тези връзки доверието сред министър председател, държавно управление и шефовете на службите. Ако това доверие го няма – не може да се прави дейно работа. А в тази ситуация болшинството споделя, че няма доверие на тези служби ”.

„ Сърцевината на това, което предлагаме е да се сътвори Единна разследваща работа. Това е функционалността на страната - да следи рисковете и заканите, които произлизат извън. Би трябвало да бъдат посрещнати консолидирано от едно място. За страдание нашите служби постоянно се занимават с това да се разузнават една друга. Имало е случаи по един и същи въпрос двете разследващи служби да имат разнообразни гледни точки ”, акцентира Атанасов.  

Той беше безапелационен, че няма риск военното разузнаване „ да бъде затрито ”. „ Напротив. Народното събрание одобри отчета на военното разузнаване, което значи, че работата му е получила добра оценка ”.

По думите му съгласно готвения план за промени на ръководещото болшинство ще има единна разследваща работа, само че военното разузнаване ще бъде самостоятелно. Службите обаче ще имат единно управление.

„ За да си разреша да изляза обществено и да направя такива поръчки – този въпрос е обсъждан на лидерско равнище. Има пронципна поддръжка за промяната. Но не би трябвало да се бърза с нея ”, безапелационен е Атанасов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР