Забелязвам, че г-н президентът не пропуска повод да се конфронтира

...
Забелязвам, че г-н президентът не пропуска повод да се конфронтира
Коментари Харесай

Ген. Атанасов: Президентът не пропуска да се конфронтира с правителството, службите са неефективни

Забелязвам, че господин президентът не пропуща мотив да се конфронтира с държавното управление и болшинството. Казвам това със страдание.  Преди две години, когато назначи служебното си държавно управление, господин президентът смени по доста бърза процедура всички шефове на служби. Всички. Не знам какви са му били причините. Може да е имал за някои от тях.
Това съобщи в студиото на „ Здравей, България ” на Нова тв съпредседателят на " Демократична България " Атанас Атанасов.
Така той разяснява вчерашното изказване на Румен Радев във връзка специфичните служби.

Припомняме, че през вчерашния ден президентът заяв, че „ промяна не значи да смени управлението с така наречен наши хора от записа(на срещата на ПП) - желая да видя какво оферират, тъй че в случай че имат някакви хрумвания, да ги сложат на масата “ и добави: Това управление на ДАНС получи предходната година премията " Джордж Тенет " от Съединени американски щати, която се дава единствено един път годишно и единствено на една страна за извънреден принос за националната сигурност на Съединени американски щати и на нашите съдружници. И в този момент излиза, че тези, които желаят да вършат промяна, т.е. да обезглавят службите, желаят да отстранен това управление. “

Пред Нова тв през днешния ден ген. Атанасов упрекна ДАНС в липса на надеждни източници на информация, което, по думите му, било на ръба на квалифицираната информация.

Престрелката е във връзка поръчката на ръководещите за промяна на ръководителите на специфичните служби и сливането на цивилното и военното разузнаване.

Атанасов изясни, че главният акцент е, че ръководещото болшинство сега оферират цялостна идея за смяна в бранш „ Сигурност ”. „ Той е неефикасен. По доста аргументи. Когато депутатите са се запознавали с отчетите на службите, когато са взели участие в разискването им на закрито съвещание – са установили това. Не може да обвиняваш цялото болшинство от народни представители, че са пристрастни ”, акцентира той, припомняйки неприемането на отчетите на ДАНС и ДАР от Народното събрание в петък.


Съпредседателят на Демократична България даде и образец за неефективността и потенциал на службите сега. „ Липса на задоволително надеждни източници на информация – главно в ДАНС. В отчета е посочено, че на един действен служащ, който в този момент се назовава сътрудник, по закон се падат сред един или двама сътрудници. Давате ли си сметка какъв е потенциалът? Тоест в границите на пет работни дни този човек би трябвало да се срещне с двама души, които да му донесат доста надеждна информация ”.

Той изясни, че изпълнителната власт в лицето на Министерския съвет, носи отговорността за обезпечаване на реда и сигурността в страната, и тя би трябвало да има опцията да си обезпечи инструментариума за това. „ Изключително значимо е в тези връзки доверието сред министър председател, държавно управление и шефовете на службите. Ако това доверие го няма – не може да се прави дейно работа. А в тази ситуация болшинството споделя, че няма доверие на тези служби ”.

Според Атанасов няма опасности от закриването на военното разузнаване. То получи добра оценка, акцентира той.
Ще има една работа и тя ще се ръководи от едно място.
Те ще останат разграничени и няма да се конкурират, сподели той.  

Не е моя работа да приканвам за оставките, само че при избор на съмнение би трябвало да си подадеш оставката, сподели водачът на ДСБ на въпрос на водещия в тази посока. Припомняме, че на закритото съвещание в петък в Народно събрание отчетите на ДАНС и на ДАР за 2022 година не бяха утвърдени, което се случва за първи път в най-новата ни история и се интерпретира като знак за съмнение към двете служби и техните ръководители.

За възможна промяна на министри сега на ротацията през март той сподели, че ще се прави оценка работата им.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР