Забелязва се ръст на случаите на ухапани от кърлежи. Това

...
Забелязва се ръст на случаите на ухапани от кърлежи. Това
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Не пускайте децата да играят в тревата, проверявайте ги за кърлежи

Забелязва се растеж на случаите на ухапани от кърлежи. Това съобщи пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, консултант по здравните въпроси на Столична община.

Той акцентира, че при захапване от кърлеж е значимо да се създадат три неща. Първо - да не придвижват доста заболявания. Второ - незабавно да бъде свален кърлежът. Трето - незабавно да бъде направена профилактика - еднократно взимане на доза антибиотик, с цел да се понижи опцията да се развие инфекцията, разясни Кантарджиев.

Професорът увери, че няма увеличение случаите на Лаймската болест. По думите му те са към 30 от началото на годината. Пет пък са случаите на Марсилска тресчица. Тази наклонност би трябвало да се резервира, безапелационен бе Кантарджиев.

Той уточни, че най-важното е да не се върви в тревните площи. Децата не би трябвало да се пускат да играят в тревата, а в случай че са играли там, по-късно незабавно би трябвало да бъдат тествани за кърлежи, посочи професорът.

Като се махне кърлежът, не би трябвало да се употребява йод. Това е по този начин, тъй като няколко дни след захапване би трябвало да се следи мястото - да не настъпи зачервяване, отичане или друга реакция. Не е нужна и инжекция за тетанус, каквато се предлага в някои болнични заведения, акцентира Кантарджиев.

Зимните вируси ни унищожиха тази година с повтарянията. Продължават тези инфекции и ще продължат, до момента в който не се усъвършенства времето. Със стоплянето на времето ще стартират и стомашно-чревни инфекции, сподели още той.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР