Забелязали ли сте, че всички бирени бутилки са или в

...
Забелязали ли сте, че всички бирени бутилки са или в
Коментари Харесай

Защо бирените бутилки са винаги кафяви или зелени

Забелязали ли сте, че всички бирени бутилки са или в кафяв, или в зелен цвят? Оказва се, че за това си има съответна причина.
Когато бирата за първи път почнала да се употребява и продава в по-големи количества (през XIX в.), бутилките били транспарантни. Производителите обаче открили, че при оставянето им на директна слънчева светлина напитката започвала да мирише по доста противен метод.
Установено било, че транспарантното стъкло пропуща UV лъчи, които въздействат върху усета и мириса на бирата. Затова и почнали да употребяват кафяво стъкло, защото тъмният цвят блокира лъчите и поддържа течността по-свежа за по-дълго.
През Втората международна война обаче имало недостиг на кафяво стъкло и почнало да се употребява зелено, което в следствие станало главно за множеството компании.
Днес някои производители избират зеления цвят, други - кафявия. Вече има и метод на транспарантните бутилки да се поставя спомагателна отбрана против UV лъчи, само че те не са изключително известни в бирената промишленост.
източник: Expert.bg
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР