Забелязали ли сте, че в много от родните супермаркети вече

...
Забелязали ли сте, че в много от родните супермаркети вече
Коментари Харесай

Това е само началото: Роботи и изкуствен интелект превземат света, хиляди остават без работа

Забелязали ли сте, че в доста от родните супермаркети към този момент има каси на самообслужване? А че в заведенията сервират роботи? Е, светът се развива. Но накъде? И дали технологиите, вместо да създадат живота ни по-лесен, в действителност ще ни оставят без приходи, водейки до съкращения и беднотия?

Вчера стана ясно, че немската издателска група " Аксел Шпрингер ", притежател на медиите " Политико ", " Ди Велт " и " Билд ", се готви да направи огромни съкращения, заявявайки, че публицистите към този момент ще могат да бъдат заменяни от изкуствен интелект, оповестява вестник " Гардиън ".

" Шпрингер " приканва медиите да се съсредоточат върху проверяващата публицистика и истинските мнения. Изпълнителният шеф на немската медийна група съобщи, че публицистите са изложени на риск да бъдат сменени от системи с изкуствен интелект като ChatGPT.

Изявлението беше направено в миг, когато издателят се пробва да усили приходите на немските вестници и да ги трансформира в " напълно цифрова медийна компания ".



" Изкуственият разсъдък има капацитета да направи самостоятелната публицистика по-добра, в сравнение с в миналото е била - или просто да я размени ", съобщи основният изпълнителен шеф Матиас Дьопфнер във вътрешно писмо до чиновниците. По думите му инструментите на изкуствения разсъдък като известния ChatGPT дават обещание " гражданска война " в информацията и скоро ще бъдат по-добри в " обобщаването на информация " от човешките публицисти.

" Разбирането на тази смяна е от значително значение за бъдещата жизненост на едно издателство. Само тези, които основават най-хубавото автентично наличие, ще оцелеят ", сподели Дьопфнер, представен от БГНЕС.

Всъщност казусът не е от през днешния ден. И няма да завърши единствено с публицистите...

Според основания в Оксфорд Humanity Instititute - едни от първите специалности, част от които ще изчезнат съвсем изцяло до десетина година, са тези на служащите във фабриките, на охранителите и градинарите, застрашени са и специалностите от транспортно-логистичния бранш, в това число транспорта на хора. В малко по-късен интервал от време в историята ще останат секретарките и счетоводителите.

Съвсем скоро няма да е обезпечена и нито една чиновническа специалност. Още в идващите години роботите ще поемат освен рисковите, мръсните и скучни работи. Ще изчезнат и доста специалности в бранша " Здравеопазване ", от най-висши до редови, твърди известният нидерландски футуролог Ричард ван Хойдонг в книгата си " Светът на следващия ден ".



Суперкомпютри като Watson на IBM скоро ще се оправят доста по-бързо от юристите с обработката на голям брой правосъдни каузи, като въз основа на това ще издават присъди и евентуално ще са в помощ на съдиите. Точно тяхната специалност надали ще изчезне скоро, само че доста други в юридическия бранш са застрашени.

В света към този момент работят над 3 милиона индустриални роботи. За съпоставяне, през 2019 година техният брой беше 2,6 милиона.

В Япония и Китай към този момент е всеобща процедура да уволняват чиновници, работещи като касиери, фабрични служащи и даже рецепционисти в хотели, като техните места са заети от роботи. А сме още първоначално!

От друга страна, с помощта на роботите, в медицината са вероятни доста комплицирани интервенции - прецизни и безкръвни, които другояче не биха били немислими.

Роботи са и новите " герои ", когато става въпрос за намиране на хора, потърпевши при трусове. Румънският професор Михаил Сикитиу от Държавния университет на Северна Каролина в Съединени американски щати работи върху нови дребни биоботове – механични инсекти с вградени устройства, които могат да избавят десетки хиляди животи при положение на земетресение, заяви „ Плусинфо “. Проектът употребява най-вече хлебарки от Мадагаскар.

Насекомото " киборг " е " въоръжено " с мини-електроника и се пуска през руините. На гърба му са сложени дребни, литиево-полимерни акумулатори и електронни схеми за връзка с високоговорител и микрофон с радиопредавател. Така дребното насекомо може, ръководено отдалечено, да се промъква през дребни пукнатини и да събира скъпа информация за потребностите на спасителите.

Явно би трябвало да се търси баланс. Но дали сме подготвени да го реализираме, заслепени от желанието да прогресираме и трупаме по-големи облаги?
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР