Забележителностите на града под тепетата ще бъдат промотирани в Париж

...
Забележителностите на града под тепетата ще бъдат промотирани в Париж
Коментари Харесай

Пловдив праща 100 птици от Рая на ЮНЕСКО

Забележителностите на града под тепетата ще бъдат промотирани в Париж на 14 декември
 6pl4003-1  6pl4003-6-mozaiki-bazillika-pd  6pl4003-7-plovdiv_golyamata_bazilika_mozaika_4  6pl4003-8-plovdiv_golyamata_bazilika_mozaika_5  6pl4003-9-plovdiv_golyamata_bazilika_mozaika_6  6pl4003-10-plovdiv_golyamata_bazilika_mozaika_8  6pl4003-11-plovdiv_golyamata_bazilika_mozaika_9
Античните мозайки от Малката базилика и Голямата раннохристиянска базилика, върху които са изобразени 100 птици от Рая, са основен акцент в представянето на съкровищата на Пловдив пред ЮНЕСКО. Градът под тепетата кандидатства за регистриране в Списъка със международното културно завещание с три обекта – двата антични храма и постройката „ Ейрене ”, ситуирана в културен център „ Тракарт ” в един от подлезите в центъра на Пловдив.

Всички те са издигнати в интервала сред III и V век след Христа. На 14 декември в централата на ЮНЕСКО, намираща се в столицата на Франция Париж, кандидатурата на родните забележителности ще бъде показана от екип на Община Пловдив, Министерството на културата, Министерството на туризма и Фондация „ Америка за България ”.

На 20 ноември пък в седалището на международната културна организация ще бъде открита галерия с античните мозайки, заяви Александър Държиков, заместник-кмет по културата и туризма. За представянето на мозайките бе снимано впечатляващо видео, което демонстрира от птичи взор находките в Епископската базилика. Предвижда се скъпите мозайки от храма, заемащи повърхност от 2000 квадратни метра, да бъдат експонирани при започване на 2019 година, когато Пловдив ще е Европейска столица на културата.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР