Забележителната постройка, построена от фараона Сети Първи, е най-впечатляващата част

...
Забележителната постройка, построена от фараона Сети Първи, е най-впечатляващата част
Коментари Харесай

Голямата зала в древноегипетския храм в Карнак връща блясъка си

Забележителната сграда, издигната от фараона Сети Първи, е най-впечатляващата част от храма на Амон-Ра
Голямата хипостилна зала в древноегипетския храм на Амон-Ра в Карнак връща блясъка си, откакто 95 % от колоните й към този момент са реставрирани, разгласи Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет, представено от Българска телеграфна агенция.

С това втората фаза от плана за възобновяване на истинските багри в забележителната сграда е към края си.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Снимка: Българска телеграфна агенция

" За първи път посетителите на хипостилната зала в храма в Карнак ще имат опция да се насладят на истинската й декорация, " посочи генералният секретар на Върховния съвет за антиките Мустафа Уазири.

Той напомни, че първата фаза на реставрацията е почнала през юли 2021 година с почистването на 28 от общо 134-те 20-метрови колони.



Снимка: Българска телеграфна агенция

В плана вземат участие млади египетски реставратори от Върховния съвет за антиките, от Луксорския университет и от Института за реституция в Луксор, добави Уазири. По думите му работата е осъществена в сходство с интернационалните стандарти и протоколи.

Карнак, който се намира на източния бряг на река Нил до Луксор, е бил най-голямото религиозно средище в Древен Египет. В него се издигат няколко храма, обелиска и многочислени монументи и светилища. Развитието и построяването му продължава над хиляда години.



Снимка: Българска телеграфна агенция

Голямата хипостилна зала, издигната от фараона Сети Първи, е най-впечатляващата част от храма на Амон-Ра.

" Хипостилен " е гръцки термин за постройка с поддържан от колони покрив. Повечето древноегипетски храмове са имали такива зали, като постоянно колоните наподобяват стръкове папирус с разперен цвят в горната си част.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР