Забележителна вкаменелост, съхраняваща последното хранене на млад тиранозавър, беше открита

...
Забележителна вкаменелост, съхраняваща последното хранене на млад тиранозавър, беше открита
Коментари Харесай

И младите тиранозаври са обичали фаст фуд

Забележителна вкаменелост, съхраняваща последното хранене на млад тиранозавър, беше открита в Канада. Откритието на палеонтолозите сподели, че тиранозавърът е имал усет към праисторическата " бърза храна ".

Това написа в. " Гардиън ".

Докато тиранозаврите са били едни от най-страховитите динозаври, бродили по планетата, с възрастни солидни тела, големи глави и смазващи костите ухапвания, младите са били много по-слаби, с дълги кльощави крайници, зъби като остриета и тесни черепи.

Дълго време се смяташе, че трансформацията е обвързвана с смяна в диетата, когато тиранозаврите узреят и се нуждаят от повече сила: до момента в който доказателства, в това число следи от ухапвания по костите, допускат, че възрастните са ловували и пирували с големи тревопасни животни, то младите не са имали зъбният уред, с цел да се оправят с такава плячка.

Но това, което младите са дъвкали, е нещо като тайнственост.

Сега грандиозна вкаменелост, представяща непокътнатото наличие на стомаха на млад тиранозавър, предлага рядка визия за диетата им.

" Това в действителност е първото солидно доказателство, което имаме за диетата или държанието на хранене при млад тиранозавър ", сподели доктор Дарла Зеленицки, съавтор на проучването в университета в Калгари.

Смята се, че находката датира отпреди към 75 милиона години, фосилът на младия Gorgosaurus libratus е открит в пустите земи на провинциалния парк на динозаврите, Канада, през 2009 година от Дарън Танке, работещ в Кралския музей на палеонтологията Тирел.

Екипът споделя, че младият тиранозавър е тежал към 350 кг, като анализът на растежните пръстени във фосилизираните кости допуска, че е починал млад, на пет до седем години .

Но то не е умряло гладно.

" По време на подготвителния развой в края на 2010 година Дарън видя дребни кости на кокалчетата, които стърчаха от гръдния панер на тиранозавъра ", сподели доктор Франсоа Териен, куратор на палеоекологията на динозаврите в Кралския музей Тирел и съавтор на проучването.

Пишейки за списанието Science Advances, екипът заяви, че вътре в гръдния панер са разкрили останките на два млади citipes : същества с размер на пуйка с глава като на папагал, само че са били бързи с краката си с формата като при емуто.

Разликите в степента на увреждане на стомашната киселина допускат, че citipes са били употребявани на две обособени хранения. Останките обаче са значително лимитирани до задните крайници, което допуска, че младият тиранозавър не е изял цялата си плячка.

Този ​​млад тиранозавър наподобява е имал вкус към бутчета на citipes. Една от опциите е, че краката са най-месестата част от плячката, като черепът на младия горгозавър разрешава точно хранене.

Въпреки че екипът сподели, че не е ясно по какъв начин е починал тиранозавърът, наподобява, че е умрял в границите на една седмица след последното си хранене .

Откритието е първият път, когато фосил на тиранозавър е открит със непокътнато наличие на стомаха му. И има още един бонус към находката.

" Краката, налични в стомаха, съставляват най-пълния прочут скелет на citipes ", сподели Териен.

For the first time, a fossilized tyrannosaur has been found with stomach contents preserved in place. Partial remains of two small dinosaurs were discovered inside the stomach cavity of a Gorgosaurus specimen from Dinosaur Provincial Park. Check out this video for details!
— Royal Tyrrell Museum of Palaeontology (@RoyalTyrrell)


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР