Забавянето в ръста на икономиката е в тон с прогнозите

...
Забавянето в ръста на икономиката е в тон с прогнозите
Коментари Харесай

Икономиката на Китай се забавя преди търговската война със САЩ да има ефект

Забавянето в растежа на стопанската система е в звук с прогнозите

[Shutterstock] Още по тематиката
Съединени американски щати готвят мита върху китайски импорт на стойност 200 милиарда $

Облагането ще стартира най-рано през септември тази година
11 юли 2018
Кои са 10-те най-уязвими страни от комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай

Малки стопански системи може да пострадат по-сериозно
9 юли 2018
Търговската война сред Съединени американски щати и Китай стартира

Съединени американски щати постановиха мита за 34 милиарда $, Китай отговори неотложно
6 юли 2018 Ръстът на брутния вътрешен артикул (БВП) на Китай се забавя до 6.7% през второто тримесечие на годината. Темпът е над прогнозите на държавното управление, само че в същото време е най-ниският от 2016 година насам. Във всяко от предходните три тримесечия годишният растежът беше 6.8%.

Забавянето се дължи на ограниченията, които държавното управление предприе, с цел да ограничи кредитирането, написа Financial Times. Интересно е, че по-слабият резултат идва още преди стопанската система да бъде повлияна от комерсиалния спор със Съединени американски щати. В началото на месеца Вашингтон наложи мита върху вноса на китайски артикули на стойност 34 милиарда $, на които Пекин отговори реципрочно в границите на няколко часа.

Причините

" Основната причина за забавянето са по-малко вложения в инфраструктура по време на първото тримесечие поради опитите на държавното управление да управлява задлъжнялостта ", разяснява пред изданието Хайбин Жу, основен икономист в представителството на JP Morgan в Хонконг. Според Жу ръководещите ще отговорят с понижение на данъчното облагане и приоритизиране на инфраструктурни планове. Миналата седмица държавното управление стартира планове за създаване на метро- и железопътни линии, които до момента изчакваха финалното решение. За последните шест месеца вложенията в инфраструктура са нарастнали с едвам 3%, по отношение на 15% през 2017 година, отбелязва Wall Street Journal.

По-слабият резултат в действителност подхожда на пазарните упования – задачата на Пекин е към 6.5% растеж на Брутният вътрешен продукт през тази година. Сигналите за закъснение се появиха преди месеци, поради което Китайската централна банка взе решение да понижи размера на запасите, които локалните банки би трябвало да държат на депозит, като по този метод освободи над 100 милиарда $ за стопанската система.

От оповестените данни се вижда също, че наложените от Съединени американски щати ограничения към момента нямат резултат върху китайската стопанска система, само че това може да се промени в идващите няколко месеца, считат експерти. Според Wall Street Journal комерсиалната война може да отнеме сред 0.2 и 0.5 пр.пункта от растежа на китайския Брутният вътрешен продукт в границите на идната година.

Днес представителят на китайското националното статистическо бюро Мао Шенйонг съобщи, че резултатът от комерсиалния спор със Съединени американски щати ще е " релативно стеснен ", само че ще се отрази и на трети страни. Днес президентът на Китай Си Дзинпин се среща с водачи на Европейския съюз (ЕС), на която се чака да изразят поддръжка за интернационалната търговия.

Чуждестранни анализатори обаче не са толкоз спокойни. " Очакваме растежът през втората половина на годината да падне поради закъснение на кредитния напредък и охлаждането в областта на недвижимите парцели. Също по този начин комерсиалната война със Съединени американски щати ще стартира да се отразява ", цитира FT началника на азиатския отдел в Oxford Economics Луи Куж.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР