Забавянето в ръста на икономиката е в тон с прогнозите[Shutterstock]

Забавянето в ръста на икономиката е в тон с прогнозите[Shutterstock] ...

Икономиката на Китай се забавя преди търговската война със САЩ да има ефект.


Забавянето в ръста на икономиката е в тон с прогнозите

[Shutterstock] Още по темата
САЩ готвят мита върху китайски внос на стойност 200 млрд. долара

Облагането ще започне най-рано през септември тази година
11 юли 2018
Кои са 10-те най-уязвими страни от търговската война между САЩ и Китай

Малки икономики може да пострадат по-сериозно
9 юли 2018
Търговската война между САЩ и Китай започна

САЩ наложиха мита за 34 млрд. долара, Китай отговори незабавно
6 юли 2018 Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай се забавя до 6.7% през второто тримесечие на годината. Темпът е над прогнозите на правителството, но същевременно е най-ниският от 2016 г. насам. Във всяко от предходните три тримесечия годишният ръстът беше 6.8%.

Забавянето се дължи на мерките, които правителството предприе, за да ограничи кредитирането, пише Financial Times. Интересно е, че по-слабият резултат идва още преди икономиката да бъде повлияна от търговския конфликт със САЩ. В началото на месеца Вашингтон наложи мита върху вноса на китайски стоки на стойност 34 млрд. долара, на които Пекин отговори реципрочно в рамките на няколко часа.

Причините

"Основната причина за забавянето са по-малко инвестиции в инфраструктура по време на първото тримесечие заради опитите на правителството да контролира задлъжнялостта", коментира пред изданието Хайбин Жу, главен икономист в представителството на JP Morgan в Хонконг. Според Жу управляващите ще отговорят с намаление на данъчното облагане и приоритизиране на инфраструктурни проекти. Миналата седмица правителството започна проекти за изграждане на метро- и железопътни линии, които досега изчакваха финалното решение. За последните шест месеца инвестициите в инфраструктура са нараснали с едва 3%, спрямо 15% през 2017 г., отбелязва Wall Street Journal.

По-слабият резултат всъщност съответства на пазарните очаквания – целта на Пекин е около 6.5% ръст на БВП през тази година. Сигналите за забавяне се появиха преди месеци, заради което Китайската централна банка взе решение да намали размера на резервите, които местните банки трябва да държат на депозит, като по този начин освободи над 100 млрд. долара за икономиката.

От публикуваните данни се вижда също, че наложените от САЩ мерки все още нямат ефект върху китайската икономика, но това може да се промени в следващите няколко месеца, смятат специалисти. Според Wall Street Journal търговската война може да отнеме между 0.2 и 0.5 пр.пункта от растежа на китайския БВП в рамките на следващата година.

Днес говорителят на китайското националното статистическо бюро Мао Шенйонг заяви, че ефектът от търговския спор със САЩ ще е "относително ограничен", но ще се отрази и на трети страни. Днес президентът на Китай Си Дзинпин се среща с лидери на Европейския съюз (ЕС), на която се очаква да изразят подкрепа за международната търговия.

Чуждестранни анализатори обаче не са толкова спокойни. "Очакваме ръстът през втората половина на годината да падне заради забавяне на кредитния растеж и охлаждането в сферата на недвижимите имоти. Също така търговската война със САЩ ще започне да се отразява", цитира FT началника на азиатския отдел в Oxford Economics Луи Куж.

Източник: capital.bg