Забавянето на втората доза от ваксината срещу коронавирус не е

...
Забавянето на втората доза от ваксината срещу коронавирус не е
Коментари Харесай

Забавянето на втората доза от ваксината не е проблем |

Забавянето на втората доза от имунизацията против ковид не е проблем. Според епидемиолога проф. Мира Кожухарова датата на картончето е ориентировъчна.

„ Въпросът с датата за втората доза от имунизацията е административен. Тя се дефинира въз основата на това, което е писал производителят. За AstraZeneca написа, че втората имунизация се прави сред 4 и 12 седмици след първата. Дори да минат избраните седмици обаче, няма проблем. Имунологията демонстрира, че колкото по-късно се сложи втората доза, толкоз е по-добър имунният отговор ", изясни по Нова телевизия епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

По думите ѝ интервалът сред дозите се изисква, тъй като е допустимо през този интервал човек въпреки всичко да се болести. Хората не трябва да се плашат, в случай че са пропуснали дадената им дата в картончето. Всеки производител написа, че в случай че имаме остро инфекциозно заболяване, би трябвало да отложим идната доза, сподели Кожухарова.

Тя разяснява и към производителя на ваксини AstraZeneca:

„ Реакцията е естествена, тъй като има авансово подписани контракти, които задължават производителя да ги извършва. От друга страна това е ситуацията – създават, колкото могат. AstraZeneca очевидно не са си решили потенциала. Ще би трябвало всяка страна да се съобрази с лимитираното количество ”, сподели епидемиологът. И съобщи, че въпреки всичко ще има задоволително ваксини за втората доза.

Вчера за Нова телевизия от компанията-производител оповестиха, че има известни промени и компликации, защото това е нов индустриален развой. До средата на м. март сe чакат още две доставки.

Проф. Кожухарова изрази удовлетворение от решението да не се пази втора доза за имунизираните:

" Излизат от ден на ден данни, че първата доза е доста значима. Тя основава доста висока степен на отбрана. Втората доза укрепва действието на първата ”, разясни Мира Кожухарова.

Според нея е допустимо да се наложи да се имунизираме против ковид всяка година, както е при грипа.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР