Забавянето на китайската икономика предизвиква сътресения на пазара на луксозни

...
Забавянето на китайската икономика предизвиква сътресения на пазара на луксозни
Коментари Харесай

Един от най-скъпите имотни пазари в света се охлажда

Забавянето на китайската стопанска система провокира разтърсвания на пазара на първокласни парцели в Хонконг. Най-скъпите жилища в града сменят притежателите си с огромни отстъпки в цената по отношение на обстановката отпреди единствено няколко години. Китайски имотни магнати, които не съумяват да лимитират последствията от рухващите си бизнес империи, стават продавачи по насила. Банки изземват парцели, откакто притежатели на първокласни жилища пропущат заплащания по заемите си.

Средната продажна цена на суперлуксозните жилища, т.е. парцели на цена над 38 млн. $, е намаляла с над 25% от средата на 2022 година насам ", споделя Чери Лей, старши шеф и началник на отдела за жилищни продажби в Хонконг в консултантската компания Savills, предава Wall Street Journal.

Цените ще продължат да падат и тази година, защото продавачите са подготвени да продават по-евтино, с цел да се снабдят бързо с ликвидни средства, добавя тя.

Спадът на цените демонстрира последствията от буксуващата стопанска система на Китай, която страда от дефлация, закъснение на износа и едва потребителско доверие. Продължаващото закъснение на имотния пазар в Китай се оказва изключително мъчително, защото имотни магнати от страната бяха въвлечени в някои от най-големите покупко-продажби с първокласни жилища в Хонконг през последните години.
Има ли срив на имотния пазар?
Имотният пазар в Хонконг е подтиснат и от растящите лихви в Съединени американски щати. Хонконгският $ е привързан с американския и централната банка в града покачва лихвите в унисон с Федералния запас. Но пазарът в Съединени американски щати се показва доста по-добре – продажбите на жилища за деветцифрени суми тук-там като Калифорния и Флорида нарастват доста, а цените на първокласните парцели също се покачиха през последните 10 години.

Сред първокласните парцели, които са оповестени за продажба в Хонконг, са три имения, свързани с рухналата имотна компания China Evergrande, споделя Виктория Алън, създател на Habitat Property. Местните медии означават, че техен краен притежател е създателят на компанията Хуей Ка Йен.

Трите парцела, които се намират един до различен, бяха конфискувани от кредитори. Един от тях беше продаден за към 115 млн. $ през 2019 година, само че в този момент се прави оценка от банките на едвам към 55 млн. $, споделя Алън. Той към момента не е намерил покупател. Другите два парцела може да излязат на пазара идния месец, добавя тя.

Жилища, конфискувани от кредитори, нормално се продават с отстъпка от пазарните цени, споделят брокери на парцели.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР