Забавяне в ръста на средната брутна месечна заплата през второто

...
Забавяне в ръста на средната брутна месечна заплата през второто
Коментари Харесай

Пик през април достига средната месечна заплата у нас, след това започва спад

Забавяне в растежа на междинната брутна месечна заплата през второто тримесечие на тази година след забележителното ускоряване през първото и пик през м. април, регистрира Национален статистически институт. Показателят пораства с 4% по отношение на първото тримесечие, само че на годишна база, т.е. съпоставено с второто тримесечие на предходната година растежът стартира да се забавя до 13,1 на 100 след рекордното му повишение със 17,3 на 100 за първите три месеца на тази година по отношение на същия интервал на предходната година, съгласно оповестените през днешния ден предварителни данни на националната статистика.

Април, който отваря второто тримесечие, в действителност е бил месецът с най-висока стойност на междинната месечна заплата от началото на 2022 година до края на юни тази година. Тогава тя е достигнала – 2009 лева след което в идващите два месеца от Q2 стартира да понижава надлежно до 1935 лева през май и 1927 лева през юни. Така, общо за второто тримесечие на годината междинната месечна заплата е 1957 лева Година по-рано, през второто тримесечие на 2022 година междинната заплатата набъбна със 7,8 на 100 на месечна база, достигайки 1730 лв., а на годишна - с 13,4 на 100.

Въпреки забавянето в растежа, той към момента остава по-висок от придвижването на годишната инфлация, която в последния месец на второто тримесечие - юни  падна под двуцифрена стойност до 8,7 на 100. Съответно, през април тя беше 11,6 на 100, а през май - 10.1 на 100. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР