Забавяне на икономическия растеж през първото тримесечие, а след това

...
Забавяне на икономическия растеж през първото тримесечие, а след това
Коментари Харесай

Небето над българската икономика се смрачава

Забавяне на икономическия напредък през първото тримесечие, а по-късно прекосяване даже към слаб спад. Това предвижда Българската национална банка за първото полугодие на 2023 година, излиза наяве от тримесечения „ Икономически обзор “ на финансовата институция, оповестен тази седмица.

Влошените вероятности в международен проект и отслабването на търсенето на български артикули и услуги от главните търговски сътрудници на страната са измежду факторите за мрачната прогноза на Българска народна банка. Тя обаче е обяснима поради характера на родната стопанска система, която е с висока степен на отвореност и огромен дял от Брутният вътрешен продукт се дължи точно на износа. В този смисъл външната картина хвърля блестящо отражение отражение върху вътрешната.

Забраната за експорт на нефтопродукти от съветски нефт за страни, разнообразни от Украйна, е образец за идно ограничение на до неотдавна издирван от България запас.

По отношение на инфлацията, Българска народна банка чака гладко закъснение през първите шест месеца. Сред факторите, които въпреки всичко ще продължат да я подтикват, централната банка обръща внимание на значителния растеж на разноските за труд, запазването на висока инфлация при промишлените артикули в главните търговски сътрудници на България, както и отпадането на някои от въведените от държавното управление фискални ограничения.

Според Българска народна банка световната наклонност към повишение на лихвите – от страна на Федералния запас и Европейската централна банка – ще продължи. А стягането на паричната политика на ЕЦБ ще рефлектира върху вътрешния пазар, на който се чака в допълнение нарастване на лихвите по заемите и депозитите още през актуалното тримесечие.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР