Забавното обучение на децата по програмиране става все по-популярно в

...
Забавното обучение на децата по програмиране става все по-популярно в
Коментари Харесай

Китай блокира американски проект за програмиране


Забавното образование на децата по програмиране става все по-популярно в международен мащаб
(снимка: CC0 Public Domain)

Властите в Китай блокираха уеб страница на американския учебен план Scratch, който оказва помощ на децата да усвоят по-лесно програмирането. Причината не е известна, само че се допуска, че е поради оповестено на уеб страницата наличие с антикитайска устременост .

Scratch е отворен план на медийната лаборатория на Масачузетския софтуерен институт (MIT Media Lab), който съставлява образна събитийно-ориентирана среда и интерпретируем език за програмиране, ориентиран към децата.

Актуалната версия на Scratch се базира на HTML5 и употребява енджин WebGL. Програмите на Scratch се състоят от графични блокове. Средата поддържа над 50 езика на интерфейса, отбелязва Tech Crunch.

Към момента има повече от 3 милиона консуматори, като 5,65% от тях живеят в Китай. Но на процедура, планът обгръща доста по-голяма публика, защото китайските програмисти основават лични разработки въз основата на изходния код на Scratch.

На 21 август държавен новинарски уебсайт разгласява публикация за плана Scratch, в която се твърди, че платформата съдържа доста унизително, подправено и клеветническо наличие за Китай. Публикацията акцентира, че всяка услуга, която популяризира информация за Китай, би трябвало да съблюдава локалните закони.

В друга обява по тематиката, също от държавен новинарски портал, се споделя, че платформи като Scratch притеглят доста млади консуматори и са длъжни да демонстрират самодисциплина. Според локалните публицисти, безконтролното разпространяване на антикитайски и сепаратистки изявления накърнява възприятията на народа на Китай и отравя неговото бъдеще.
още по тематиката
Средата за разработка Scratch Desktop е налична за събаряне от уеб страницата на плана и може да се употребява без връзка към интернет. По този метод потребителите, които са свалили Scratch, могат да продължат образованието си по програмиране и след блокирането на уеб страницата.

Съдбата на плана остава неразбираема в Китай. Ако блокирането е дефинитивно и вечно, с течение на времето сваленият програмен продукт ще остарее и просветителните институции ще потърсят опция на американската разработка. А такива други възможности има и сега.

Една от тях е дело на Code Mao, стартъп от Шенжен, който е един от първите огромни играчи в тази сфера на пазара в Китай и към този момент съумя да притегли обилни вложения. Друг план е, който се нарежда като по-надежден от от Scratch и има над 30 милиона консуматори в 21 страни по света. Netease и Tencent също създават лични артикули за млади програмисти.

Гладът за програмисти в международен мащаб е голям. Много държавни управления и частни компании влагат старания в образованието на бъдещите програмисти от ранна детска възраст. Възможностите за образование на по-късен стадий – от възпитаници, студенти и хора, които желаят да се преквалифицират – също са необятно налични, включително и у нас.

Софтуерната академия на Нет Ит, да вземем за пример, предлага образования по най-популярните езици за програмиране, включително безвъзмездни, както и професионални образования по Java, Python, PHP и MySQL, C# и други. Дипломите, издавани от центъра, са приети и годни по целия свят, акцентират от компанията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР