Забавени промени в Кодекса за застраховането може да са пречка

...
Забавени промени в Кодекса за застраховането може да са пречка
Коментари Харесай

Забавени промени в правилата за застраховане може да блокират влизането на България в еврозоната

Забавени промени в Кодекса за застраховането може да са спънка пред приемането на България в еврозоната. Това стана ясно от изявление на служебния министър на финансите Росица Велкова в понеделник по време на съвещание на Комисията по икономическа политика и нововъведения в Народното събрание.

Заседанието след това беше прекъснато поради липса на кворум и до гласоподаване на законовите промени не се стигна. На него участваха единствено депутати от “Продължаваме смяната ” и “Демократична България ”, които са вносители на измененията, както и двама представители на ГЕРБ, които се изрекоха срещу тях.

Това е второто провалено съвещание на парламентарната комисия, която трябваше да прегледа поправките.

Законовите промени целят да подсигуряват спазването на разпоредбите в европейската застрахователна система “Зелена карта ”. Тя съставлява уеднаквен осигурителен документ за пътешестване в чужбина. Основополагащият принцип е, че застрахователните компании първо би трябвало да заплащат за вредите, а по-късно да оспорват, в случай че решат. Целта е да се подсигурява, че няма да има компании, които отхвърлят да изпълнят своя ангажимент след произшествия на свои клиенти в чужбина.

България пое ангажимент да приложи този принцип при приемането си във валутно-курсовия механизъм (ERM II) - така наречен чакалня на еврозоната, напомня.

Министерството на финансите посредством Министерския съвет внесе през декември законопроект, който да регламентира точно това. За повторно обаче гласуването му на второ четене в парламентарната комисия по икономическата политика се проваля.

Ако измененията в Кодекса за застраховането не бъдат признати, България може да има проблеми за приемането в еврозоната, сподели по време на съвещанието в понеделник министър Росица Велкова, представена от Българска телеграфна агенция. Тя уточни още, че в случай че Народното събрание одобри измененията, за влизането на България в еврозоната ще остане като проблем единствено високата инфлация, само че по този индикатор страната може да договаря.

Велкова подлага на критика предложенията, импортирани сред първо и второ четене на законопроекта, направени от ГЕРБ, “Възраждане ” и “Български напредък ” . Те плануват за осъществяване на заплащане от застрахователя да се изисква показване на “валидност на претенцията, в това число банково извлечение за заплащане на повреденото лице или неговите наследници ”.

Министърката на финансите сподели, че в министерството са постъпили негативни мнения за това предложение от Съвета на бюрата " Зелена карта " и от Европейския орган по обезпечаване и професионално пенсионно обезпечаване (EIOPA).

Приемането на България в еврозоната е в Народното събрание - ГЕРБ, “Продължаваме смяната ” (ПП), Движение за права и свободи и “Демократична България ” (ДБ). Само Политическа партия и Демократична България обаче участваха в съвещанието в понеделник и поддържат приемането на измененията.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР