За значителен ръст през летния сезон на случаите с измамени

...
За значителен ръст през летния сезон на случаите с измамени
Коментари Харесай

Искането на различни такси при търсене на работа в чужина е знак за измама, напомнят от Инспекцията по труда

За забележителен растеж през летния сезон на случаите с излъгани български жители с обещания за работа в Кралство Швеция сигнализират от българското посолство в Стокхолм. В грама на Посолството се отбелязва, че безработни, най-често с невисок обществен и учебен статус, идват в Швеция по покана на другари или по публикация в интернет с обещания за работа в строителството или за бране на горски плодове против нереално високи заплати. Вече в страната те са принудени да работят при извънредно тежки условия на живот с доста ниско или без възнаграждение.

Изпълнителна организация " Главна ревизия по труда " припомня на търсещите работа в чужбина, че по какъвто и метод да отпътуват, те би трябвало да потеглят от България с писмен документ с уговорени в него условия на труд и възнаграждение като заплащане, работното време, полагаемия отпуск и други. Сигурен знак за машинация е настояването на разнообразни типове такси за устройване на работа, каквито не би трябвало да се събират.

За зачестили такива измами се оповестява с грама от българското посолство и в Отава. Според информацията посредством разгласи в групи в обществените мрежи частни медиатори желаят от претенденти за работа в Канада такси за осъществяване на разнообразни административни действия. Част от измамата е и даването на подправени документи, наподобяващи на издадени от канадска институция, след което събирането на такси продължава и за други действия без да се стигне до действително тръгване. В грамата е маркирано увещание на канадските управляващи, че работодателите, които желаят да наемат задгранични служащи, организират изявленията с тях без да събират авансово никакви такси. Те получават позволение за наемането им под формата на административен акт.

Други сигнали за машинация при предложение на работа в чужбина са: настояването връзката да се води единствено онлайн или отвън офиси; даване на услуги без лиценз от компании медиатори или предприятия, осигуряващи краткотрайна работа; подписване на трудови контракти с командироващ шеф, който няма основна идентична активност в България, а незабавно командирова в чужбина; липса на документи, свързани със законосъобразното обезпечаване на заетостта. Такива съгласно метода на изпращане са посреднически контракт, трудов контракт с дружество, осигуряващо краткотрайна работа, с шеф в приемащата страна или с командироващ шеф у нас, с който би трябвало да бъде подписано и съглашение за командироване.

В случай че търсещите работа подписват контракт непосредствено с шеф в приемащата страна пълномощията на българската Инспекция по труда са лимитирани до подаване на сигнали на способените контролни органи там. За задачата е належащо пострадалите да дават задоволително информация за идентифициране на локалния шеф и мястото, където е полаган трудът, която постоянно липсва в сигналите.

За българите, работещи в чужбина, Инспекцията по труда поддържа телефонен номер 00359 2 8101 747, на който те могат да потърсят консултация и подпомагане в границите на работното време.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР