За значителен ръст през летния сезон на случаите с измамени

...
За значителен ръст през летния сезон на случаите с измамени
Коментари Харесай

Лъжат ги с хиляди евро заплати: Много българи са измамени с обещания за работа в богата страна в ЕС

За забележителен растеж през летния сезон на случаите с излъгани български жители с обещания за работа в Кралство Швеция сигнализират от Българското посолство в Стокхолм. Това оповестиха от Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда " (ГИТ), представена от Българска телеграфна агенция. 

Безработни, най-често с невисок обществен и учебен статус, идват в Швеция по покана на другари или по публикация в интернет с обещания за работа в строителството или за бране на горски плодове против нереално високи заплати. Вече в страната те са принудени да работят при извънредно тежки условия на живот с доста ниско или без възнаграждение, показват от Инспекцията по труда.

От ГИТ припомнят на търсещите работа в чужбина, че по какъвто и метод да отпътуват, те би трябвало да потеглят от България с писмен документ с уговорени в него условия на труд и възнаграждение като заплащане, работното време, полагаемия отпуск и други. Сигурен знак за машинация е настояването на разнообразни типове такси за устройване на работа, каквито не би трябвало да се събират.

За зачестили такива измами се оповестява и от Отава. Според информацията, посредством разгласи в групи в обществените мрежи частни медиатори желаят от претенденти за работа в Канада такси за осъществяване на разнообразни административни действия. Част от измамата е и даването на подправени документи, наподобяващи на издадени от канадска институция, след което събирането на такси продължава и за други действия без да се стигне до действително тръгване.

В началото на летния сезон и дейното търсене на служащи за сезонна претовареност, от ГИТ подсетиха, че сезонните служащи би трябвало да получат от работодателя трудов контракт, съобщение за регистрация в Национална агенция за приходите и длъжностна характерност. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР