За завършване на инфраструктурата за приемане на F-16 Block 70

...
За завършване на инфраструктурата за приемане на F-16 Block 70
Коментари Харесай

Нужни са допълнителни средства за изграждането на инфраструктурата за F-16

За довеждане докрай на инфраструктурата за приемане на F-16 Block 70 в Трета изтребителна авиационна база ще бъдат нужни спомагателни финансови средства. Това оказва се от писмен отговор на министъра на защитата Тодор Тагарев до депутата от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев, оповестен на уеб страницата Народното събрание.

Изпълнението на подписаните контракти зависи от редица фактори (кризата с COVID-19, настъпилите високи равнища на инфлация в народен и международен мащаб и др.), които оказват директно въздействие както върху периодите за осъществяване, по този начин и върху финансовите разноски. Такива усложнения са свързани с осъществяване на доставки, дефицит и/или липса на някои от главните строителни материали, произвеждане и доставка на софтуерно съоръжение и елементи и други По тези аргументи изпълнителите са уведомили Министерството на защитата за нужда от индексиране на цената за осъществяване на строително-монтажните работи по договорите, а по някои от тях за нужда от удължение на периода за осъществяване или за неспособност от осъществяване, изяснява Тагарев.

Стойността на подписаните контракти, директно свързани с приемане на аероплан F-16 Block 70, е в размер на 234 674 713 лева, а на останалите, имащи отношение към употребата и възстановяване на инфраструктурата на авиобазата, е в размер на 151 174 714 лева - или общо 385 849 427 лева, показва още министърът.

За подписаните контракти, директно свързани с приемане на F-16 Block 70, по линия на НАТО е обезпечено финансиране в размер на 68 825 778 лева, а останалата част от финансовите средства в размер на 165 848 935 лева са от бюджета на Министерството на защитата.

В средата на този месец в границите на визитата си в Съединени американски щати Тагарев и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов посетиха заводите на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина. Целта на визитата беше да се срещнат с представители на управлението на компанията, да се срещнат с индустриалния развой и да проследят напредъка на производството на самолетите F-16 Block 70, предопределени за българските Военновъздушни сили. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР