За засилване на Стратегическия диалог между двете държави, България и

...
За засилване на Стратегическия диалог между двете държави, България и
Коментари Харесай

Яснота по договора за изтребителите поиска Румен Радев и от американската делегация

За усилване на Стратегическия разговор сред двете страни, България и Съединени американски щати, е належащо слагането на ясни насоки и ограничения за съдействието в области от съвместен интерес. За това настоя българският държавен глава Румен Раев на среща с дипломат Херо Мустафа и с американска делегация, водена от Матю Бойс, заместник-помощник държавния секретар на Съединени американски щати. На срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. Тази заран се състоя и Първата сесия на Стратегическия разговор България - Съединени американски щати.

Пред делегацията Румен Радев прикани за съответни периоди и ограничения при осъществяване на поръчката за нови самолети за Военновъздушните ни сили, в това число за изясняване на нужните спомагателни средства за придобиване на пълноценни оперативни качества. Припомняме, че президентът Румен Радев беше един от поредните критици на подписаната договорка за закупуване на изтребители Ф-16. Критиките му бяха ориентирани главно към процедурата.

" Засилването на индустриалното съдействие би трябвало да е значим детайл от програмата за рационализация на въоръжените ни сили по взаимни планове със Съединени американски щати ", съобщи президентът. Румен Радев акцентира, че с цел да се преодолее технологическата и икономическа бездна сред страните от НАТО, е належащо да се развиват взаимно високи технологии и да се работи по общи планове за производство на военно съоръжение. " Трябва да се преодолее линията на разделяне на страните съдружници на производители и на купувачи на военно съоръжение. Следва да се положат старания за научно-техническо съдействие и трансфер на високи технологии ", съобщи Румен Радев.

България високо цени поддръжката на Съединени американски щати в напъните на страната ни в битката с корупцията и за одобряване на върховенството на закона, е уверил още президентът. Ефективни резултати в тази тенденция ще се реализиран единствено с праволинеен метод в духа на демократичните полезности.
На срещата е разисквано и българското домакинство на Шестата среща на върха на районната самодейност " Три морета ", която сплотява 12 страни от Европейския съюз, ситуирани сред Адриатическо, Балтийско и Черно море, и се поддържа интензивно от Съединените американски щати. Българският държавен глава към този момент насочи покана за присъединяване във форума към президента на Съединени американски щати по време на срещата на върха на НАТО в Лондон.

Инициативата " Три морета " е основана през 2015 година и цели да се насърчи транспортната, енергийната и цифровата съгласуваност в района посредством взаимни планове.

В диалога беше разискван целият набор от въпроси от съвместен интерес, влизащи в обсега на Стратегическия разговор сред България и Съединени американски щати - сигурност, стопанска система, енергетика и обучение. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР