За защитени за бъдат обявени 96 детски градини или части

...
За защитени за бъдат обявени 96 детски градини или части
Коментари Харесай

Допълнителни пари от бюджета ще получат 96 защитени детски градини

За предпазени за бъдат оповестени 96 детски градини или елементи от тях в страната. Това предлага министерството на образованието. Това значи, че тези заведения няма да бъдат закривани даже и децата в тях да са малко. Освен това ще получат и спомагателни средства от бюджета.

До момента статут на предпазени имаха единствено учебните заведения - главно в дребни и отдалечени обитаеми места. Образователното министерство предлага в листата със предпазени учебни заведения да влязат 151 институции. Те също получават в допълнение финансиране от бюджета.

Списъците би трябвало да бъдат утвърдени от държавното управление. То дефинира и спомагателната дотация за тези институции. В момента за предпазена детска градина се отпускат в допълнение 21 000 лв., в случай че е в планински регион и 19 000 лв. – в останалите случаи. Когато се отбрани част от детска градина, тя получава в допълнение финансиране от 16 000 лв., в случай че е в планински регион, и 14 500 лв. в останалите случаи.
Допълнителното финансиране за предпазените учебни заведения е 32 000 лева, в случай че са в планински регион, и 29 000 лв. за останалите.

За първи път има опция детски градини да се афишират за средищни и превозът на децата от други обитаеми места до тях да се поема от страната. подобен статут се предлага да получат 252 детски градини. В листата на средищните учебни заведения ще влязат 22 нови, само че ще бъдат отписани 25.

В средищните детски градини се образоват общо 18 674 деца, като 2 230 деца в наложителна предучилищна възраст пътуват всекидневно от прилежащи обитаеми места. В новите средищни учебни заведения, които в този момент се включват в листата, учат 4143 възпитаници, като 470 от тях пътуват всекидневно от прилежащи обитаеми места. Към началото на образователната 2017/2018 година общо в средищните учебни заведения в страната се образоват 186 176 възпитаници, като пътуващите възпитаници до 16-годишна възраст са 40 352.

Детската градина се афишира за предпазена, когато нейното закриване би довело до това, минимум осем деца в наложителна предучилищна възраст да пътуват на 14 и повече километра отвън обитаемото място, в което живеят. Другият случай, в който тя става предпазена, е, в случай че най-малко на пет деца се постанова да пътуват не по-малко от 20 километра до най-близката друга градина или учебно заведение, което провежда предучилищно образование.

Критериите за предпазено учебно заведение са разнообразни за другите степени на обучение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР