За започването на собствен бизнес не е достатъчно да имаш

...
За започването на собствен бизнес не е достатъчно да имаш
Коментари Харесай

Брат и сестра променят играта в бизнес иновациите

За започването на личен бизнес не е задоволително да имаш забавна концепция - би трябвало да си подготвен и за подводните камъни, споделя юрист Катерина Лютакова

Катерина и Иван Лютакови са живото доказателство, че най-силните и способни екипи се основават по рождение. Поели по радикално разнообразни професионални пътища, братът и сестрата от Септември намират свързваща точка на Bulgarian Digital Week в Пловдив.

Катерина е ослепителен юрист, а Иван - сполучлив доктор. Амбицията, която е отличителна линия в фамилията, се демонстрира в цялостната си светлина, откакто двамата се дипломират. Адвокат Катерина Лютакова работи в една от най-големите адвокатски фирми в Пловдив и страната - " Базлянков, Станоев и Ташев ". Занимава се най-вече с комерсиално и административно право, в това число електронна търговия, търговски марки и авторско право. Практиката на адв. Лютакова я води на семинари в Брюксел и Будапеща, само че любовта към Пловдив надвива и по този начин тя остава в града под тепетата. Адв. Лютакова към този момент има опит в изнасянето на лекции - по електронна търговия и отбрана на персоналните данни, като този път ще изнесе лекция на тематика " Стартиране и ръководство на бизнес. Правни препоръки " на конференцията Bulgarian Digital Week 23-28 септември. Можете да присъствате на лекцията <210> на 23-и от 14.50 ч. в Международен панаир - Пловдив.

Лекцията и задачите на адв. Лютакова са ориентирани към базова юридическа подготовка на младите бизнесмени. Започването на личен бизнес е отлично начинание, само че административната страна на нещата е надалеч по-сложна, в сравнение с младият бизнесмен може да си показа, споделя тя. Търговци, учещи се от проба и неточност, за жалост постоянно се оказват в неприятно състояние - атакувани от Национална агенция за приходите, със съконтрагенти, които не си извършват отговорностите и даже с по няколко заведени каузи от консуматори. Поне част от тези проблеми могат да се избегнат, в случай че отворим очите на започващите предприемачи за някои от грешките, които не трябва да позволяват.

Един от основните пропуски на започващите компании е неналичието на документи. Не се пазят разписки, касови бележки и други документи. Има случаи, при които не можем да потвърдим разноските, направени за закупуване на продукцията, изяснява адв. Лютакова. По същия метод се действа и в връзките с сътрудниците - подписват се контракти на доверие и почтена дума. Това е прелестен и честен метод, който работи с изпитани контрагенти или за дребни суми. Не е вярно да се подхожда безгрижно при контракти за огромни суми, споделя тя.

При онлайн търговията проблеми са разнообразни - там би трябвало да се съблюдават прецизно Законът за електронната търговия и Законът за отбрана на потребителите. Изискванията на тези закони са строги и характерни - по този начин да вземем за пример търговецът има ангажимент да съблюдава правата на потребителите и да ги уведоми, че имат право да върнат стоката в 14-дневен период от приемането й от куриера. Неизпълнението на това обвързване крие риск от санкции от КЗП, само че и може неприятно да изненада търговеца със следното: в случай че потребителят не е известен за правото си да върне получената по пощальон стока, срокът, в който може да върне стоката, се удължава от 14 дни на 1 година и 14 дни.

Други слаби страни са свързани с всеобщото нарушаване на авторски права, споделя адв. Лютакова. Търговците постоянно намират случайна фотография в Интернет и я употребяват за обявата си в обществените мрежи или на уеб страницата си. По този метод нарушават авторското право на фотографа и след това се постанова да му заплатят високо по мярка обезщетение. Проблемът може да се избегне посредством използването на уеб страници, в които създателите дават фотосите си гратис или против пропорционално възнаграждение.

Дълг на юристите е да вземат отношение, споделя адв. Лютакова. Лекции, медийни изяви, разпространяване на информация в интернет – всичко това е належащо, с цел да имат всички компании еднакъв старт. Презентацията й на Bulgarian Digital Week ще включва образци от практиката, препоръки за търговците и разискване на съответни проблеми и позволения с публиката.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР