За заместник-председател и за секретар ЦИК определи възнаграждение от 100

...
За заместник-председател и за секретар ЦИК определи възнаграждение от 100
Коментари Харесай

115 лв. възнаграждение за председателите на СИК на изборите на 2 октомври

За заместник-председател и за секретар ЦИК дефинира заплащане от 100 лв., а на членовете ще се платят по 85 лв.
Централната изборна комисия (ЦИК) разгласява първите си решения, свързани с произвеждането на предварителните парламентарни избори, планувани за 2 октомври 2022 година с декрет на президента. 

Те са за установяване на възнагражденията на членовете на РИК и СИК/ПСИК и експертите към РИК, определянето на жребия при попълване на съставите на РИК и осъществяване на съвещания при регионалните шефове за установяване на съставите на районните изборни комисии и назначението им.

За подготовка и производство на предварителните парламентарни избори в региони с до 400 секции членовете на РИК ще получават следното заплащане: председател- 1150 лева.; зам.-председател– 1090 лева.; секретар – 1090 лева.; член – 1030 лв..

В регионите с над 400 секции членовете на РИК на служба ръководител ще получават 1280 лева, на зам.-председател – 1210 лева.; на секретар – 1210 лева, а членовете ще получават 1150 лева, става известно  от решението на ЦИК за установяване на възнагражденията на членовете на РИК и СИК/ПСИК и експертите към РИК.

ЦИК реши още членовете на СИК/ПСИК да получат еднократно заплащане за произвеждането на предварителните парламентарни избори както следва: ръководител – 115 лева.; зам.-председател – 100 лева, секретар – 100 лева, и член - 85 лв..

За приемането на устройствата за машинно гласоподаване, бюлетините и другите изборни бумаги и материали, както и за нареждане на помещението за гласоподаване ще бъде изплатено в допълнение заплащане в размер на 15 лева на всеки взел участие.

За подкрепяне на активността на РИК може да се наемат експерти с месечно заплащане, както следва: експерт - специалист към РИК – 850 лева месечно; експерт - механически помощник към РИК  –  640 лева месечно.

Членовете на РИК ще получават месечно заплащане от 13 август 2022 година до 14 дни от произвеждането на изборите – 16 октомври 2022 година, написа още в решението на ЦИК.

Консултации за съставите на РИК се организират при регионалния шеф с представителите на парламентарно показаните партии и обединения в 47-ото Народно заседание до 7 август 2022 година, в това число (55 дни преди изборния ден), оказва се от друго решение на ЦИК.

Парламентарно показаните партии и обединения са: „ Продължаваме Промяната “ - с 67 национални представители; ГЕРБ-СДС - с 59 национални представители;  Движение за права и свободи - с 34 национални представители; „ Българска социалистическа партия за България “ - с 26 национални представители; „ ИТН “ - с 19 национални представители; „ Демократична България “ - с 16 национални представители; „ Възраждане “ - с 12 народни представители.

В консултациите могат да вземат участие и други партии и обединения, които не са показани в 47-ото Народно заседание. Консултациите са обществени.

Решенията на ЦИК са оповестени на 2 август.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР