За юни имаме два кораба втечнен природен газ от САЩ,

...
За юни имаме два кораба втечнен природен газ от САЩ,
Коментари Харесай

Кирил Петков след визитата в САЩ: Още през юни ще получаваме газ на по-ниски цени, без посредници

За юни имаме два кораба полутечен природен газ от Съединени американски щати, цената ще е малко под цената на " Газпром ".

Това сподели пред публицисти министър председателят Кирил Петков при идването си в София от визитата си в Съединени американски щати.

По отношение на цената Петков не разяснява непосредствено, само че изясни, че приказваме за дълготраен контракт и че се надява цената да е по-ниска в двуцифрено измерение що се отнася до проценти по отношение на съветския газ. Това обаче ще стане чак при дълготраен контракт, за който занапред почват договаряния.

Двата идващи през юни танкера са с цена, " малко по-ниска " от тази на съветския газ и в идващите дни публично за тях ще бъдат подписани контракти.

От думите на премиера стана ясно и, че към момента не е ясно къде ще се разтоварва газът - или в Турция, или в Гърция, като ще употребяваме терминал в една от двете страни.

В терминала в Александруполис България има 20% дял, а се чака през есента газовият интерконектор с Гърция да проработи.

Припомняме, че съгласно разбор на икономиста Георги Ангелов на България де факто ѝ би трябвало по един танкер полутечен газ на месец.

Договорът за доставката на полутечен газ от Съединени американски щати ще бъде непосредствено сред американската компания и " Булгаргаз ", няма да има медиатори, уточни министър председателят.

Петков сподели и, че България чака и азерски газ, приказва се за доставки и от други страни.

„ Успяхме да се срещнем с доста високопоставени американски представители. Всички осъзнават, че България е значимо да има диверсификация на газовото гориво. За по-късно към този момент започваме договарянията за дълготраен контракт, който ще бъде с цени много по-ниски даже от тези два кораба”, изясни той. И още веднъж не назова имената на своите домакини, с които е разговарял.

„ Европейски Съюз договаря, прави тактики, само че е хубаво да се подсигурим. В момента нямаме различен източник. Избираме най-евтините цени от всички доставчици”, сподели още министър председателят.

Американската страна и американските компании ще доставят количествата през кораби, само че ние продължаваме да чакаме азерското количество и настрана приказваме и с други страни. Така че, никой да не си мисли, че просто заместваме един снабдител с различен, а ние избираме най-евтините цени от всички снабдители ", сподели министър председателят, само че не отговори непосредствено на въпрос дали количествата американско гориво ще са задоволителни за българското ползване.

Не желая да приказвам с числа, това ще бъде работа на министерството на енергетиката, посочи министър председателят. По думите му, количествата са контрактувани характерно за България.

Всички осъзнават, че би трябвало да се употребяват всички варианти, с цел да може българското население да се усеща несъмнено и умерено, акцентира Петков.

Петков добави, че подписването на договорите за доставките през юни следва в идващите дни, като ще се прецизира дали американския полутечен газ да доближи България посредством турски или гръцки терминали.

Според специалисти обаче гръцкият терминал ще е подготвен напълно едвам идната година. Те не престават да се питат на каква цена ще са идващите танкери с полутечен газ, защото за потребностите на България са нужни най-малко 2 месечно.

В известие по-рано през днешния ден бе посочено, че на среща с вицепрезидента на Съединени американски щати Камала Харис са контрактувани доставки на полутечен газ. Започнати са договарянията за дълготраен контракт. Министър-председателят Кирил

Петков беше на работно посещаване във Вашингтон, където по покана на ръководителя на Мюнхенската конференция по сигурността Кристоф Хойсген взе участие в Лидерска среща на най-високо равнище.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР