За юни имаме два кораба втечнен природен газ от САЩ,

...
За юни имаме два кораба втечнен природен газ от САЩ,
Коментари Харесай

Кирил Петков: Два LNG кораба ще доставят през юни природен газ директно за Булгаргаз“

За юни имаме два кораба полутечен природен газ от Съединени американски щати, цената ще е малко под цената на „ Газпром “. Това сподели пред публицисти министър председателят Кирил Петков при идването си в София от визитата си в Съединени американски щати. В известие по-рано през днешния ден бе посочено, че на среща с вицепрезидента на Съединени американски щати Камала Харис са контрактувани доставки на полутечен газ.
Започнати са договарянията за дълготраен контракт. Важно е да се каже, че договорът ще бъде непосредствено сред американската компания и „ Булгаргаз “, няма да има медиатори, акцентира министър председателят. Природният газ ще се доставя с кораби, евентуално през терминалите на Гърция или на Турция, уточни той.

Специалисти напомнят, че американската страната нормално не е снабдител на природен газ за страните по света. Износът на синьото гориво се прави от частни компании, в някои случаи и при преференциални условия. Лятното ползване на природен газ у нас не е е огромно и поради това се чака част от суровината да бъде складирана в хранилището в Чирен, което е полупразно сега.

Успяхме да договорим цена, която е много под пазарните цени сега, сподели Петков. И това, че успяхме да го създадем и под цените на „ Газпром “, е доста значимо, добави той. По думите му е значимо България да има най-ниските цени, българският бизнес да бъде конкурентноспособен, да имаме диверсификация и да сме сигурни, че доставките ни няма да стопират едностранно. Договорихме количество, което е съответно за България, което демонстрира и поддръжката на нашите сътрудници, съобщи Петков. Продължаваме да чакаме азерските количества газ, настрана приказваме и с други страни, тъй че никой да не си мисли, че заместваме един снабдител с различен, а ние избираме най-евтините цени от всички снабдители, изясни още министър-председателят. Кирил Петков дефинира визитата си в Съединени американски щати като ползотворно. Всички осъзнават, че в този миг, когато газът се стопира едностранно от „ Газпром “, всички вероятни варианти би трябвало да се употребяват, с цел да може българското население да се усеща несъмнено и умерено и да знае, че българското държавно управление работи за него, сподели още министър председателят.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР