За ясната европерспектива на Западните Балкани е много важна не

...
За ясната европерспектива на Западните Балкани е много важна не
Коментари Харесай

Конференция за Западните Балкани в Сараево

За ясната европерспектива на Западните Балкани е доста значима освен политическата поддръжка, само че и проектите за финансиране на съответни планове по разнообразни стратегии, които да са забележими за всекидневието на хората. Това съобщи вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева пред сътрудниците си от Западните Балкани на конференция в Сараево. На форума се събраха първите дипломати на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Република Македония, Сърбия и Черна гора, както и генералният шеф на дирекция " Разширяване " на Европейска комисия.

Подробностите от специфичните ни пратеници в Сараево Ирина Цонева и оператора Илия Иванов

Това е първата среща на външни министри на Западните Балкани, на която България е поканена. Пред форума министър Екатерина Захариева акцентира, че Европейският съюз желае да поддържа шестте страни от района с съответни планове и желанието на България е по време на срещата на върха в София през май да се договорят точно такива начинания. Тя напомни отпуснатите към този момент предходната година в Триест 500 милиона евро по седем стратегии за инфраструктурна съгласуваност на Балканите както и 800-те милиона евро, контрактувани на капиталовия конгрес с Европейска банка за възстановяване и развитие в Лондон предишния месец. Само вложенията на тази банка в района досега надвишават към този момент 10 милиарда евро.

Допълнително Европейската комисия съумя да притегли 48 милиона евро в допълнение финансиране по програмата за развиване на нововъведенията и предприемачеството в Западните Балкани, която се чака да генерира близо 250 милиона евро доходи за фирмите от района.
Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните: Това, което се разбрахме и което всичките чакат да видят, са съответни принадлежности за това по какъв начин да осъществяваме плановете, за които всички сме се съгласили, че са значими. Знаете, че министър председателят и нашият екип е подготвил една карта на всички значими инфраструктурни планове на коридорите от тентим мрежата - строителството на пътища, само че и на железопътен превоз, както и на 5G мрежа, и на планове, свързани с електричеството.
Кристиян Даниелсон, общоприет шеф на Генерална дирекция " Разширяване " на Европейска комисия, както и шестте външни министри особено подчертаха " дейното Българско председателство ", което е върнало тематиката за Западните Балкани след 15 години още веднъж в дневния ред на Европейски Съюз.

Кристиян Даниелсон, общоприет шеф на Генерална дирекция " Разширяване " на Европейска комисия: Днешната среща насочи доста значимо обръщение, а точно, че бъдещето на Западните Балкани е на водещо място в дневния ред на Европейската комисия. Европерспективата на Западните Балкани значи вероятност за целия Европейски съюз.Игор Църнадак - министър на външните работи на Босна и Херцеговина: Най положителният метод за по-бързи триумфи е общата ни работа по съответни планове като наред с инфраструктурата, от първостепенно значение за всекидневието на хората в района, е намаляването на таксите за роуминг.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР