За втори пореден уикенд жители на село Владо Тричков се

...
За втори пореден уикенд жители на село Владо Тричков се
Коментари Харесай

Водата за три села при Своге - между общината и държавата

За втори следващ уикенд поданици на село Владо Тричков се готвят да излязат на митинг и да блокират пътя София – Мездра. Причината е до болежка позната – неналичието на вода в селото. Протестът ще се организира на следващия ден, 8 септември, като стартира от 16:00 часа, а блокадата на София - Мездра ще е сред 17:30 и 18:30 часа .
Преди седмица хората излязоха на митинг, само че най-малко до момента, по думите им, не виждат никакви рационални обещания за решение на казуса. А главното им искане е следното – да имат сигурен и добър достъп до вода.
Местната власт, в лицето и на Община Своге, показва, че повода за водния режим е безводието в района, само че мнозина не одобряват това пояснение. Протестиращи подсетиха, че зам.-кметът на Своге Илия Богданов е заречен изчистване на водоизточник " Сълзица " над Ромча и вероятно създаване на контейнер, което хората смятат за незадоволително. Те питат за какво Владо Тричков не се причисли към тръбопровод на " Софийска вода " и дават образец по какъв начин село Габровница е било обвързвано с ВиК Враца. И не имат вяра, че даже в този момент не може да бъде обезпечена вода, като споделят, че в каптажа при село Реброво, където също страдат от проблеми с водата, в действителност има вода.
Още преди седмица Actualno.com опита да поговори с кмета на Владо Тричков – Иван Николов, само че той разгласи, че няма какво повече да каже по въпроса отвън обществено известното. Николов не пожела да разяснява по какъв начин тъкмо се дефинира коя махала в селото да е в режим, за какъв брой време, къде се разгласяват известия по кое време ще има водоноски и дали хората научават в рационален период за идването на водоноска, както и дали е имало закани от негова страна към протестиращи хора. А кметът на Община Своге Емил Иванов се оказа в отпуск – припомнете си в този материал каква известност има той!
Няма въведено бедствено състояние, макар че във вилната зона, намираща се на 300 метра над центъра на селото и в квартал Клисура няма вода от 2 месеца. В Ромча вода в някои елементи има единствено нощем. В центъра на селото също не доближава водата, оплакват се протестиращи хора.
Отговорът на виновните управляващи
Днес, Actualno.com опита да поговори с господин Богданов и с инженер Валери Вълков от техническата работа на ВиК Своге – дали свързване на Владо Тричков към " Софийска вода " е решение на казуса. Специално искахме да разберем има ли прелиминарен план за кандидатстване на Община Своге за еврофинансиране на план за връзка с благонадежден водоизточник и създаване на цялостна ВиК инфраструктура в селото, защото такава липсва. Успяхме да беседваме единствено с господин Богданов, който беше безапелационен, че главната причина за проблемите е безводието – всички повреди по резервоари и водопроводи към този момент били отстранени, а такива имало преди. Ще има режим, до момента в който засушаването продължава , сподели той и посочи, че водният режим не е цялостен – когато притокът към резервоарите е задоволително огромен, водата се пуска .
По въпроса с присъединението на Владо Тричков към " Софийска вода " господин Богданов изясни, че това е отговорност на страната и че в спешна обстановка не това не е първостепенна задача за решение, както и да се кандидатства за еврофинансиране за план за създаване на ВиК конструкция. По думите му, държавното сдружение ВиК София-област би трябвало преди всичко да каже , както и съответната водна асоциация, която като специалист, дружно с общината, да сложи пред Министерство на регионалното развитие въпроса за ВиК план и еврофинансирането му. " Едно са настояванията на хората, друго са действителните благоприятни условия ", съобщи зам.-кметът на Своге.
" Това, което страната направи, е резервоарът в квартал " Козарника " на Своге да бъде пуснат в употреба, което ще разреши обикновено водоснабдяване на града и прилежащите квартали ", добави Богданов. По думите му, Община Своге може да заложи бюджет от следващата година за ремонт на резервоарите над квартал " Ромча " и над Владо Тричков, с цел да бъдат разширени размерите му. " Не можем да хванем всички поточета – някъде тече някакво поточе и в случай че го хванем, решаваме казуса. Не е толкоз обикновено ", уточни зам.-кметът на Своге.
На експлицитен въпрос по какъв начин кметовете на обособените села – Владо Тричков, Реброво и Томпсън афишират график за идване на водоноски , господин Богданов сподели, че те го вършат посредством известия на видни места – да вземем за пример пред съответния най-посещаван магазин в селото, на центъра на селото, също така ходели по къщите и казвали. Той сподели и, че до момента не е получавал сигнали за оказван напън особено от Иван Николов върху протестиращи, такива сигнали не били идвали и в Община Своге.
" Хората имат право да показват мнението си – всичко е в границите на закона ", акцентира Илия Богданов. Той обаче съобщи, че до момента протестиращи не са идвали да приказват с него или с Община Своге, въпреки да са били канени, а са тръгнали непосредствено на митинг. Това е тяхно право, живеем в народна власт, сподели Богданов и посочи, че вратите му са отворени за разговор. " Съпричастни сме и вършим всичко допустимо да облекчим ситуацията в този спешен интервал ", твърди зам.-кметът на Своге.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР