За втори пореден ден у нас e регистриран рекорден брой

...
За втори пореден ден у нас e регистриран рекорден брой
Коментари Харесай

Нов рекорд: Над 11 хиляди нови случая на Covid у нас

За втори следващ ден у нас e регистриран рекорден брой новозаразени с ковид - 11 181, с 1185 повече от понеделник. Расте и процентът на позитивните проби - те са 24,3 на 100 от направените близо 46 хиляди теста, демонстрират обновените данни на Единния информативен портал към среднощ.

Броят на хората с дейна зараза сега също е рекорден - над 170 хиляди.

В болница са постъпили още 660 пациенти с Covid-19, общият брой на приетите в болница е5 259, 554-ма са в интензивни отделения.

91 души са умряли през последното денонощие, 92% от тях не са били имунизирани. 

1756 са регистрирани като излекувани.

Най-много са новозаразените в София-град - 3320. Следват областите Пловдив (1348) и Бургас (878).

Почти 19 хиляди дози ваксина са сложени във вторник, над 14 хиляди от тях са бустерни. Хората със приключен имунизационен цикъл са над 1 милион и 967 хиляди, а бустерна доза имат малко над 527 хиляди души.

Според Националната осведомителна система медицинските чиновници, при които е доказан новият ковид у нас, са общо 19 085. Нови 128 случая са регистрирани през последните 24 часа

Омикрон ще натовари доболничната помощ

 „ Напълно е допустимо, и такова е упованието, разновидността Омикрон да направи по този начин, че по-малко хора да влизат в лечебните заведения – по този начин ще се натовари по-скоро доболничната помощ. Отварят се доста Коронавирус кабинети в клиниките. Там се обръща внимание както на дейните случаи, по този начин и на пациенти с постковид синдром ”, изясни пред Nova някогашният началник на незабавната болница „ Н. И. Пирогов ” доцент Спас Спасков.

„ Ваксинацията, за жалост, доста наподобява на застраховките ”, съобщи доцентът и изясни:

„ Единствените застраховки, при които имаме необятно покритие – това са наложителните – застраховка „ Гражданска отговорност ”. За разнообразни бедствия – наводнения, пожари и прочие, всеки си споделя „ Мен няма да ме стигне, а в случай че се случи – страната ще ми помогне ”.

Броят на позитивните проби в учебните заведения за месец е скочил 10 пъти

Основният фактор за спомагателните почивни дни сред периодите са сигналите, които се получават, че учениците са изтощени и имат потребност от отмора, дружно с учителите, обясни министърът на образованието акад. Николай Денков.

„ Моите съображения са свързани извънредно с учениците и учителите. Здравните ограничения се вземат от Здравното министерство. Ако то реши, че би трябвало да затвори учебните заведения по-рано - ще го направи. Това е тяхно право, с цел да запазят здравето ”, посочи той.

Акад. Денков уточни, че обстановката със инфектираните възпитаници е доста пъстра. Затова се подчертава на локалния метод. „ Средно за страната карантинираните учители са 3,6%. В Благоевград са 8,5%, а в Търговище - 1,08%. Разликата е осем пъти. При карантинираните възпитаници - приблизително за страната процентът е 2,58. В Бургас са съвсем 5%. В Търговище са 0,5% ”, сподели министърът.

Той разгласи, че учениците могат да бъдат завършени в електронна среда, при актуалната обстановка. Няма заповед да бъдат изпитвани присъствено, а до момента това било единствено рекомендация. „ Тази рекомендация беше при спадането на вълната. При състояние, че сега вървим в друга посока - тя към този момент не е напълно съответна, тъй като основава друго напрежение ”, съобщи акад. Денков. В момента онлайн учат към 15% от учениците.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР