За втори път в рамките на 2 години ГЕРБ предизвиква

...
За втори път в рамките на 2 години ГЕРБ предизвиква
Коментари Харесай

Александър Симов: Спрете гаврата с БНТ, БНР и достойните журналисти |

За повторно в границите на 2 години ГЕРБ провокира рецесия в БНР. За повторно една от последните останали свободни медии е хвърлена в безпорядък, а шефът Андон Балтаков изиска да бъде освободен от поста си, тъй като Министерството на културата извънредно надменно не се е съобразило с предложенията на хората от радиото за измененията в Закона за радиото и малкия екран.

Това се споделя в декларация на Българска социалистическа партия, прочетена от парламентарната естрада от депутата от Българска социалистическа партия Александър Симов.

В текста се споделя още: 

Това към този момент е целенасочена офанзива против БНР. На Боил Банов очевидно БНР му пречи, тъй като няма по какъв начин да си разбираем по различен метод явното занемаряване на позиции и тоталното неглижиране на мнението на експертите.

Още по-смущаващ е фактът, че с измененията в Закона за радиото и малкия екран безусловно се поставя намордник на Българска национална телевизия и БНР. Излъчването на тишина в ефир към този момент получава юридическа маска и се трансформира в държавна цензура. Ние не одобряваме анулацията на фонд „ Радио и телевизия “ в скандалните ви промени. Това е пети опит за премахването му. Според новата ви концепция Съвет за електронни медии става админ на парите за Българска национална телевизия и БНР. Така давате власт на един орган, който от дълго време свети със своята непросветеност и забележително слагачество. Промените в този закон се направиха безусловно на мрачно, непрозрачно, а работната група по него заседаваше в изискванията на безспорна секретност. Така и никой не разбра кой е създател на предложенията, какво се цели с тях и какво е мнението на журналистическата колегия. Точно този жанр на работа и ръководство е генератор на рецесиите в публичните медии. 

Още по-арогантен е фактът, че властта си разрешава и да фалшифицира писмо на шефа на БНР, писано за различен законопроект, като го пришие към личното си недоносче. Как да назовем това? Това е цялостно отнемане на Българска национална телевизия и БНР за ползите на ръководството. 

Българска социалистическа партия постоянно е стояла на диаметрално противоположна позиция. Още преди две години имахме предложение, което да направи фонд „ Радио и телевизия “ в действителност работещ, с цел да подсигурява действителна самостоятелност на Българска национална телевизия и БНР от властта. Това предложение обаче по този начин и не стигна до пленарна зала. 

Ние сме били сериозни към дейностите на Андон Балтаков, към Съвет за електронни медии и към всеки различен, който си е разрешавал да нарушава правилата на свободата на словото. В случая обаче изрично се причисляваме към настояването за оставката на Боил Банов. Той от дълго време е изгубил доверието на българското общество. Своята отговорност би трябвало да носи и всеки, който е взел присъединяване в този развой на мрачно по преодоляването на националните медии от мощните на деня и слагането на маска на свободното слово.  

Спрете гаврата с Българска национална телевизия, БНР, достойните публицисти в тях, както и с цялото българско общество.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР