За втори път състав на Върховния админстративен съд (ВАС) постанови,

...
За втори път състав на Върховния админстративен съд (ВАС) постанови,
Коментари Харесай

ВАС за втори път: Боец не е страна в евентуалното сваляне на Гешев

За повторно състав на Върховния админстративен съд (ВАС) постанови, че Гражданско придвижване " Боец " не е страна и няма правна легитимация в разногласието - дали Висш съдебен съвет да " импийчва " основния прокурор.

Става въпрос за процедурата, която бившят длъжностен министър Янаки Стоилов стартира през юли 2021 година Тогава Висш съдебен съвет изхвърли предлагането му " в коша " с претекст, че той не може да инициира процедура против Гешев.

Стоилов апелира това във Върховния административен съд.

След като изчака произнасянето на Конституционен съд, на 22 февруари административният съд (тричленен състав) се произнесе, че Висш съдебен съвет желае или не желае, би трябвало да гледа всъщност предлагането на министър Янаки Стоилов за събаряне на Гешев.

Към него обаче бе присъединена и постъпилата тъжба от " Боец ".

Със същото решение, с което тогава триченният състав въна топката на Пленума на Висш съдебен съвет, отхвърли жалбата на сдружението на видинчанина Георги Геогиев - с претекста, че той не е заинтригувана страна разногласието.

Сега петчленката на Върховен административен съд постановява, че:

" Субекти в административното произвеждане пред Пленума на Висш съдебен съвет са министърът на правораздаването, който е направил предлагането, Пленумът на Висш съдебен съвет, в чиято подготвеност е да прегледа предлагането и основният прокурор на Република България Иван Гешев, в качеството му на заинтригувано лице. "

И затова - " откакто Сдружение Гражданско придвижване " Боец-България обединена с една цел " не е страна в административното произвеждане, няма право и на тъжба до съда, защото няма дейна легитимация ".

Жалбата на " Боец " до петчленния състав по малко абсурден метод забави самата процедура. Тъй като на първото внасяне от страна на Надежда Йорданова на ново предложение, се оказа, че има висящо произвеждане пред Върховен административен съд - дали протестиращите " бойци " са страна или не.

С днешното решение въпросът наподобява завършен.

Ето и истинското известие от съда:

Върховен административен съд остави в действие определението, с което остави без разглеждане жалбата на „ Боец “ по отношение на настояването за премахване на основния прокурор

Петчленен състав на Върховния административен съд остави в действие определение №1674/ 22.02.2022 година по административно дело № 9025/ 2021 година, с което беше оставена без разглеждане жалбата на Сдружение Гражданско придвижване " Боец-България обединена с една цел " против решение на Пленума на Висшия правосъден съвет по т.1 от протокол №14/ 22.07.2021 година Върховните магистрати одобряват, че решението на тричленния състав е вярно и по тази причина би трябвало да бъде оставено в действие.

Производството пред Пленума на Висшия правосъден съвет е инициирано от министъра на правораздаването с предложение от 16.07.2021 година за предварително освобождение на Иван Гешев от поста основен прокурор на Република България. С решение №1 от 8.02.2022 година по конституционно дело №17/2021 година Конституционният съд приема, че наредбата на член 130в от Конституцията включва и опцията министърът на правораздаването да прави оферти до Висшия правосъден съвет за предварително освобождение от служба на ръководителя на Върховния касационен съд, на ръководителя на Върховния административен съд и на основния прокурор в хипотезата на член 129, алинея 3, т. 5 от Конституцията. Субекти в административното произвеждане пред Пленума на Висш съдебен съвет са министърът на правораздаването, който е направил предлагането, Пленумът на Висш съдебен съвет, в чиято подготвеност е да прегледа предлагането и основният прокурор на Република България Иван Гешев, в качеството му на заинтригувано лице. Предметът на административното произвеждане предопределя надлежните страни, а с това и принадлежността на правото на тъжба до съда. Затова процесуалната легитимация на страните е изискване, с цел да съществува право на тъжба в интерес на несъмнено лице.

Петчленният състав на Върховен административен съд приема, че откакто Сдружение Гражданско придвижване " Боец-България обединена с една цел " не е страна в административното произвеждане, няма право и на тъжба до съда, защото няма дейна легитимация.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР