За втори път съдът на Европейския съюз в Люксембург обяви

...
За втори път съдът на Европейския съюз в Люксембург обяви
Коментари Харесай

Съдът на ЕС препотвърди, че КПКОНПИ не противоречи на правото на съюза

За повторно съдът на Европейския съюз в Люксембург разгласи българската Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество за непротиворечаща на правото на съюз а. Съдът на Европейския съюз в Люксембург разгласява решението си по преюдициално питане, отправено от арбитър Петя Алексиева от Софийски градски съд по дело, формирано от КПКОНПИ за лишаване на нелегално добито имущество.

При първото такова решение се стигна до прекъсване на общо 346 каузи в съдилищата в страната , по които КПКОНПИ претендира лишаване на нелегално добито имущество, оповестиха от комисията.


На 19 март 2020 година, по питане от арбитър Катерина Енчева, отново по отношение на сходството на българския закон с правото на Европейски Съюз, Съд на Европейския съюз постанови решение, съгласно което отнемането на нелегално добито имущество не е обусловено от наказателно произвеждане, приключило с влезнала в действие неоправдателна присъда .

Предисторията стартира през 2015 година когато Военноокръжна прокуратура София е уведомила КПКОНПИ за повдигнато обвиняване на длъжностно лице - тогавашния началник на Катедрата по дерматология, венерология и алергология към Военномедицинска академия – София Мирослава Кадурина, за това, че до момента в който е заемала поста е направила дейности, надхвърлящи рамките на предоставените ѝ служебни пълномощия, за да набави имотна полза за себе си и за „ ДЕРМА ПРИМ МК “ ООД - сдружение, в което е мажоритарен съучастник.

Наказателното произвеждане понастоящем е висящо пред Софийски боен съд .

КПКОНПИ е образувала инспекция във връзка с обвинената, в границите на която е открила доста противоречие сред имуществото й и това на нейния брачен партньор, от една страна, и техните приходи, от друга . Така на 18 януари 2017 година комисията е предявила в Софийски градски съд иск за лишаване в интерес на страната на нелегално добито имущество, в това число и от юридически лица, следени от ответницата, измежду които и „ ДЕРМА ПРИМ МК “ ООД. На 02 април 2019 година арбитър Алексиева е спряла производството по делото и е отправила питане до Съда на Европейския съюз, най-общо касаещо сходството на българския закон за лишаване на нелегално добито имущество с европейското право . Преюридициалното питане е обвързвано с Директива на Екологичен потенциал и Европейски Съюз за застраховане и конфискация на средства и облаги от незаконна активност и дали тя следва да се ползва в производството за лишаване на нелегално добито имущество.

В решението си от 28 октомври 2021 година Съдът на Европейски Съюз отбелязва, че в исящото пред Софийски градски съд произвеждане по конфискация е гражданско и че вътрешното право планува, наред с него, и режим на конфискация по наказателното право .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР