За втори път Министерството на здравеопазването обяви, че удължава срока

...
За втори път Министерството на здравеопазването обяви, че удължава срока
Коментари Харесай

Здравното министерство отново удължи срока за проекта за модернизация на Спешната помощ

За повторно Министерството на здравеопазването разгласи, че удължава периода за правене и кандидатстване с плановото си предложение за рационализация на системата на Спешната здравна помощ в страната. Първият път поради промяна на министъра, срокът се отсрочи от средата на декември 2017 година на 30 март 2018 година, а този път отсрочката е с месец и половина доникъде на месец май 2018 година

В това време Министерството на здравеопазването би трябвало да изготви документите и проектите за ремонт на общо 237 незабавни центрове, техните филиали и незабавните отделения в държавните лечебни заведения, за доставка и монтаж на здравна инсталация и за закупуването на 400 нови коли за спешна помощ. Общият бюджет на подготвяното планово предложение е 163 502 132 лева, като парите ще дойдат безплатно по процедурата " Регионална здравна инфраструктура " по Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020.

" Удължаването на периода за подаване на плановото предложение се постанова, от една страна, заради комплексния темперамент на дейностите, планувани за осъществяване в огромния инфраструктурен план, който е уникален в страната с огромния териториален обсег и трудност за осъществяване на плануваните дейностите на територията на цялата страна. От друга страна, спомагателното време ще улесни работата на консултантите по документалното застраховане на плановото предложение ", показват от пресцентъра на министерството.

Новите коли за спешна помощ

На 19 март 2018 година ведомството е оповестило социална поръчка за доставка на 400 броя коли за спешна помощ с нужното съоръжение в осъществяването на друга част от плана. Предвидени са 185 коли за спешна помощ за транспорт, в началото лекуване и мониторинг на пациенти, 42 коли за спешна помощ с нараснала проходимост, 78 коли за спешна помощ от вид 4x4 и 95 коли за спешна помощ за интензивни медицински грижи. Обществената поръчка за тях е на стойност 58 405 980 лева (с ДДС).

До края на тази година се чака да бъдат доставени първите коли за спешна помощ, оповестява ведомството. Едно от главните условия в оповестената процедура е доставчикът да обезпечава най-малко 5 години гаранция на колите и здравното съоръжение в тях. При сигнал за щета сервизът би трябвало да реагира в границите на 2 дни, а ремонтът да не трае повече от 72 часа.

Освен новите коли за спешна помощ по плана за рационализация са планувани и поправки и съоръжение на 237 обекта на територията на цялата страна - незабавните отделения, разкрити в 34 лечебни заведения за болнична помощ с над 50% държавно присъединяване, 27 центъра за незабавна здравна помощ и разкритите към тях 176 филиала и изнесени екипи за незабавна здравна помощ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР