За втора поредна година ще се проведе общинската профилактична програма

...
За втора поредна година ще се проведе общинската профилактична програма
Коментари Харесай

Скрининг на очните заболявания при децата стартира в Бургас

За втора поредна година ще се организира общинската профилактична стратегия за скрининг на очните болести при децата в предучилищна възраст. Този път в проучването, с изключение на малчуганите в 4-та възрастова група на детските градини, ще бъдат обхванати и тези в 3-та градинска група. Това стана ясно през днешния ден на среща на офталмолози на трите очни клиники в Бургас – МЦ „ Д-р Хубенов “, МЦ „ Д-р Иванови – Младост “ и МЦ „ Оксиком “, които ще правят прегледите, със зам.-кмета по опазване на здравето и обучение Йорданка Ананиева, представители на общинските дирекции „ Здравеопазване “ и „ Образование “ и студенти по медицина в Бургас.  

С цел да бъдат обхванати по-голям брой деца тази година, Община Бургас към този момент закупи и втори мобилен уред /рефрактометър/ за скрининг на очите, а в проучването този път ще се включат и студенти от Асоциацията на студентите медици в България - гр. Бургас, учащи се в Медицинския факултет на университет „ Проф. доктор Асен Златаров “.  
Доц. Александър Оскар: COVID-19 предизвиква необратима слепота
„ Пандемията предизвиква съществени провали на целия организъм, в това число и през зрението минава и през зрението. През последните...
Прочети повече
Прегледите ще стартират незабавно откакто бъде направен обстоен график на визитите в детските градини и учебните заведения, в които има предучилищни групи, като Община Бургас ще обезпечи и превоза на медицинските експерти до тях.  



Прегледите се организират с осведомено единодушие на родителите. В първата акция „ Мързеливо око “ 85 % от родителите дадоха своето единодушие да бъдат изследвани децата им. От профилактичните очни прегледи тогава се възползваха 1144 деца, като при 225 бяха открити зрителни нарушавания. Това демонстрира, че почти при 20 % от изследваните са открити проблеми със зрението. Децата са ориентирани в точния момент към подобаващия очен експерт. Всички деца са проследени, като някои от тях към този момент минаха курс по лечебна очна гимнастика, а на други бяха предписани очила.  

Тази година единодушие за осъществяване на профилактичните прегледи дадоха над 90 % от родителите на деца, които са в 3-та и 4-та възрастова група, което значи, че този път акцията ще обхване още по-голям брой деца. Изпълнението на програмата ще бъде съобразено с настоящите противоепидемични ограничения в града и страната.  
Рязко нарастване на очните болести в България
Рязко се усилват пациентите с очни заболявания. Една от главните аргументи е непрекъснатата работа пред компютър. " Ретината е най-важната ч...
Прочети повече
Програмата е дълготрайна, като общинските профилактични прегледи са изцяло безвъзмездни и имат за цел ранно разкриване, диагностика и при нужда ориентиране към навременна терапия и промяна на зрението при децата.  

Освен стратегия „ Мързеливо око “, Община Бургас вкара предходната година и профилактични стратегии, ориентирани към определяне на гръбначни изкривявания и затлъстяване при децата в ученическа възраст.

Още от БУРГАС:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР