За втора поредна година област Добрич се нарежда на предпоследно

...
За втора поредна година област Добрич се нарежда на предпоследно
Коментари Харесай

Отделения в болниците се крепят на работещи пенсионери

За втора поредна година област Добрич се подрежда на предпоследно място в страната по лекари на глава от популацията , демонстрират данните на Националния статистически институт, съобщи БНР. Водещи по индикатора са областите, в които има медицински университети, на последно място е област Кърджали.

Най-чувствителна е неналичието на експерти по хематология, инфекциозни заболявания, ревматология, ендокринология.

" Това е наклонност, която е много, много, много от дълго време. Според мен се дължи на дълго траяло погрешно контролиране на процесите в опазването на здравето – тежка система, инертна система. Когато там се създадат неточности, тези неточности доста дълго време по-късно не могат да бъдат оправени ", разяснява доктор Валери Веселинов, ръководител на Регионалния лекарски съюз. Той е безапелационен, че страната неглижира опазването на здравето като приоритет.

 

" Всички почват за вършат промени. От тия промени нашата система е на това състояние. "

Д-р Веселинов дефинира като пагубно разбирането, че откакто всяка година се отделят от ден на ден пари за опазване на здравето, проблемите се вземат решение от единствено себе си.

Според шефа на МБАЛ Добрич доктор ГеоргиЖелязков, има отделения, които не престават да работят с помощта на работещите пенсионери.

" Всеки един дребен регионален център, както е нашата болница, има такива усложнения. "

Няма урология, няма поделение по очни заболявания, лабораторните експерти са дефицитни, акцентира доктор Желязков.

За последната година и половина управлението на регионалната болница е привлякло над 15 млади специализанти.

" Бяхме гледани като просяци на пари, всичко обръщаха в пари. А ние не искахме пари, искахме организация, която да разреши да спечелим пари. Ние сме търговски сдружения и би трябвало да печелим, с цел да можем да се устояваме ", разяснява пред БНР доктор Неделчо Тотев, шеф на болничното заведение в Чирпан и ръководител на Сдружението на общинските лечебни заведения, което съставлява повече от половината общински лечебни заведения. Той назова обстановката трагична.

" Младите мигрират, възрастните умират, деца не се раждат – нацията върви към обезличаване. Малкият град е неатрактивен, той не може да притегли фрагменти. Ние работим в райони, където популацията е безпределно оскъдно, на дъното на обществото по обществения му статус ", очерта картината по райони доктор Тотев.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР