За втора поредна година на Празника на светлината Ханука представители

...
За втора поредна година на Празника на светлината Ханука представители
Коментари Харесай

5 етноса палят свещите на Ханука

За втора поредна година на Празника на светлината Ханука представители на пет етнически общности ще възпламенят дружно свещите в ритуалния свещник – ханукия. Церемонията ще е от 17.30 часа в тържествената зала на организацията на евреите “Шалом” в града под тепетата.

На 12 декември в синагогата „ Цион “ бе сложено началото на осемдневния Празник на светлината – Ханука. По покана на ръководителя на еврейската организация господин Светлозар Калев, кметът на регион „ Централен “ Георги Стаменов възпламени първата свещ.

Светлозар Калев е и един от създателите на Фондация " Заедно ", чиято идея е опазване на етническата приемливост в хилядолетния град. Именно по негова концепция през декември 2016 година за първи път в Пловдив представители на разнообразни етнически и религиозни общности имаха опцията да бъдат дружно на този празник и да вземат участие в античния обред.

Празникът на светлината е измежду най-значимите религиозни събития в еврейския календар. В продължение на 8 дни във всяко еврейско семейство се палят свещите в ритуалния свещник, който се слага на прозорецa. Децата се радват на дарове и лакомства.
тагове етнос празник евреин светлина свещ ханука
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР