За втора поредна година магистрати от Варненския районен съд гостуват

...
За втора поредна година магистрати от Варненския районен съд гостуват
Коментари Харесай

Близо 100 шестокласници проведоха Час по правосъдие в Районния съд във Варна

За втора поредна година магистрати от Варненския областен съд гостуват като лектори пред възпитаниците на Второ главно учебно заведение " Никола Вапцаров “ в границите на просветителната стратегия " Час по правораздаване “. В актовата зала на учебното заведение, този път на среща с близо 100 шестокласници, влязоха съдиите Татяна Лефтерова и Сияна Генадиева, надлежно от Гражданско и Наказателно поделение на съда.

Съдия Генадиева изясни по кое време може да бъде търсена наказателна отговорност от малолетните, какви са последствията и методите за използване на възпитателни ограничения за деца, като заостри вниманието на учениците изключително към рисковете и заплахите от опиатите. Тя уточни тревожни данни за рухването на долната възрастова граница при децата, които за пръв път пробват наркотични вещества, т.е към 6-ти клас и даже по-рано, като им даде на практика препоръки по какъв начин да бъдат бдителни и защо да внимават.

Съдия Лефтерова даде образци по какъв начин биха могли да защитят правата си при нанасяне на засегнатост или практикуване на принуждение по отношение на тях, по какъв начин да разпознават другите типове домашно принуждение и къде биха могли да търсят подпомагане, като им уточни номера на националната телефонна линия за деца - 116 111, и подчертава на това да не се двоумят да споделят и да търсят поддръжка, в случай че нещо ги тревожи.

Шестокласниците от II OУ " Н.Й.Вапцаров “ бяха доста дейни в " часа по правораздаване “ и отправяха най-разнообразни въпроси към съдиите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР