За втора поредна година изпитите в 7-и и 10-и клас

...
За втора поредна година изпитите в 7-и и 10-и клас
Коментари Харесай

110 000 седмокласници и десетокласници на национално външно оценяване тази седмица 


За втора поредна година изпитите в 7-и и 10-и клас са „ две в едно “. Изпитите ще се поставят в личните учебни заведения на учениците. Днес е изпитът по български език и литература – за седми клас стартира в 10 ч., а за десети клас – един час по-рано – в 9 ч. В четвъртък, на 16 юни, е изпитът по математика – и за по-малките, и за по-големите възпитаници.

По български език и литература на следващия ден седмокласниците ще вземат решение тест с общо 26 задания за 150 минути. 18 задания са със структуриран отговор с четири благоприятни условия за отговор, от които единствено един е верен, 6 са дилемите с къс свободен отговор, 1 е с уголемен свободен отговор, а последната е за основаване на текст, в който те би трябвало да преразкажат от името на безпристрастен повествовател или посочен воин неизучавана художествена творба.



По математика учениците ще вземат решение тест от 23 задания за същото време – 150 минути, предава Tn. bg. 18 от тях са със затворен отговор, две – с къс свободен отговор (числов, символен или словесен) и три – с уголемен свободен отговор, като тук учениците би трябвало да опишат и да аргументират осъществяването на избрана математическа задача с аналитико-синтетичен темперамент.

Тестът по български език за 10-щласниците е с общо 23 задания. 14 въпроса са с избираем отговор, а 6 – с къс свободен отговор. Има по една задача за редактиране и за уголемен свободен отговор, в който би трябвало да се формулира теза или антитеза. Последната задача е за основаване на текст (резюме, заявление или CV). Тестът по математика има 17 задания, от които 15 са с избираем отговор, а две – с уголемен свободен отговор с нужните обосновки.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР