За втора поредна година главният прокурор Сотир Цацаров отказа да

...
За втора поредна година главният прокурор Сотир Цацаров отказа да
Коментари Харесай

Иван Гешев изпратил на Хелзинкския комитет Под игото и разкази на Йовков

" За втора поредна година основният прокурор Сотир Цацаров отхвърли да одобри и да се запознае с годишния отчет на Българския хелзинкски комитет (БХК) за положението на правата на индивида в България, който организацията разгласява и дава на българските институции от 1992 година насам. Главният прокурор е получил изпратения от БХК отчет, както и две други изявления — нови издания на БХК за практиката по антидискриминационни каузи и справочник по антидискриминационно право, — само че ги връща, извадени и сложени в пощенски плик на основния прокурор.
Озадачаваща е реакцията на заместител основния прокурор Иван Гешев, който не връща получените от него бройки, само че вместо това изпраща на БХК бройки от училищен издания на книгите „ Под игото “ на Иван Вазов и алманах разкази на Йордан Йовков ". Това се споделя в позиция на БХК, изпратена до медиите.
" В първата заместник-главният прокурор е отбелязал глава двадесет и втора, „ Батареята на Зли дол “, в която борещите се за свободата българи се изправят против цяла могъща империя с едно-единствено черешово топче. Във втората е отбелязал описа за циганката Божура, който стартира с изложение на това по какъв начин майката на Божура, Калуда, се възползва от състраданието на хората към щерка ѝ, с цел да печели от търговията си ", означават още Хелзинкския комитет.
„ Ние сме мощно сюрпризирани от реакцията на основния прокурор към този момент втора година поред. Той, наподобява, или не желае да бъде осведомен със положението на правата на индивида в България, или не намира, че този въпрос визира институцията на основния прокурор и го показва по този метод “, съобщи Красимир Кънев, ръководител на БХК.


„ Още по-озадачаващо е посланието на заместник-главния прокурор Иван Гешев “, съобщи още Кънев. „ Предполагаме, че то е обвързвано с етническите малцинства в България, само че какво е тъкмо — остава неразбираемо “.
БХК годишно изпраща безвъзмездни бройки от годишния си отчет за правата на индивида до голям брой институции и лица на законодателната, изпълнителната и правосъдната власт, до представители на академичната общественост и медии. Никоя институция до момента обаче не е отказвала да одобри бройки, нито е отговаряла със алегорични жестове ", приключва позицията на неправителствената организация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР