За втора поредна година главният прокурор Сотир Цацаров отказа да

...
За втора поредна година главният прокурор Сотир Цацаров отказа да
Коментари Харесай

Цацаров върна на Хелзинкския комитет годишния им доклад за правата на човека

За втора поредна година основният прокурор Сотир Цацаров отхвърли да одобри и да се запознае с годишния отчет на Българския Хелзинкски комитет (БХК) за положението на правата на индивида в България, който организацията разгласява и дава на българските институции от 1992 година насам.

Главният прокурор е получил изпратения от БХК отчет, както и две други изявления — нови издания на комитета за практиката по антидискриминационни каузи и справочник по антидискриминационно право. Цацаров обаче ги върнал, извадени и сложени в пощенски плик на основния прокурор, показват в известие до медиите от правозащитната организация.

От БХК дефинират като озадачаваща реакцията на зам.-главния прокурор Иван Гешев, който не е върнал получените от него бройки, а вместо това изпратил училищен издания на книгите " Под игото " на Иван Вазов и алманах разкази на Йордан Йовков.

В първата заместител основният прокурор е отбелязал глава двадесет и втора, " Батареята на Зли дол ", в която борещите се за свободата българи се изправят против цяла могъща империя с едно-единствено черешово топче. Във втората е отбелязал описа за циганката Божура, който стартира с изложение на това по какъв начин майката на Божура, Калуда, се възползва от състраданието на хората към щерка ѝ, с цел да печели от търговията си.

" Ние сме мощно сюрпризирани от реакцията на основния прокурор към този момент втора година поред. Той наподобява или не желае да бъде осведомен със положението на правата на индивида в България, или не намира, че този въпрос визира институцията на основния прокурор и го показва по този метод ", разяснява ръководителят на БХК Красимир Кънев.

" Още по-озадачаващо е посланието на заместител основния прокурор Иван Гешев ", съобщи още Кънев. " Предполагаме, че то е обвързвано с етническите малцинства в България, само че какво е тъкмо — остава неразбираемо ", добавя той.

БХК годишно изпраща безвъзмездни бройки от годишния си отчет за правата на индивида до доста институции и лица на законодателната, изпълнителната и правосъдната власт, до представители на академичната общественост и медии. Никоя институция до момента обаче не е отказвала да одобри бройки, нито е отговаряла със алегорични жестове, осведомят от комитета.

В последния си годишен отчет от БХК установяват, че положението на правата на чоека бележи изцяло утежняване през 2018 година Институциите нямат задоволително потенциал за работа по възстановяване положението на правата на индивида. Целенасочено се развива националистическа и ксенофобска агитация, написа в годишния си отчет за предходната година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР